Quantcast
Channel: Privatblogger – Norske bokblogger
Viewing all 16995 articles
Browse latest View live

Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår av Haruki Murakami

$
0
0
For et herlig bekjentskap Tsukuru er. Gled deg til å lese denne boken. Prøvde du deg på 1Q84 og syntes den ble for sær, kan du slappe helt av, her holder vi oss i virkeligheten.
Er du glad i togstasjoner er dette definitivt boken for deg!

Fra baksideteksten:
Når Tsukuru Tazaki drar hjem på ferie etter et halvt år med universitetsstudier i Tokyo, oppdager han at de før så uatskillelige barndomsvennene hans brått har snudd ryggen til ham. Under oppveksten var de fem vennene sikre på at vennskapet ville vare evig. Men noe har forandret seg, og ingen vil si hva det er.

Flere år senere er Tsukuru en vellykket ingeniør og har innledet et forhold til den litt eldre Sara. Når hun får høre om barndomsvennenes svik og den skyggen det har kastet over Tsukurus liv, oppmuntrer hun ham til å reise hjem og nøste opp i det som skjedde. Etter hvert må Tsukuru ta inn over seg alt det gruppen har undertrykt for å kunne vedlikeholde idealet om det perfekte vennskapet. Kan skjulte følelser forbli skjult for alltid? 

Tsukuru Tazaki er 36 år når han endelig får nøstet opp i noen traumatiske hendelser i ungdommen. I denne historien følger vi ham i nåtid, mens han forteller fra ungdomsårene og årene på universitetet. Tsukuru hadde som ung et motsetningsfylt selvbilde, og dette preger ham fremdeles. Han har en personlighet uten karakter, og er i overkant ordinær og ja, rett og slett fargeløs.

Som ungdom hadde han et tett vennskap med fire klassekamerater, og fikk fort følelsen av at han var ingenting uten dem. Alle fire hadde navn med en farge i seg, noe Tsukuru ikke hadde, og dette har nok påvirket ham mer enn han aner. Dette vennskapet blir skildret på en nydelig måte, samtidig som det lå en god porsjon spenning i det at de var tre gutter og to jenter.  En uuttalt pakt tilsa at de ikke skulle finne seg kjæreste i gjengen, men Tsukuru hadde et skrekkscenario hvor de fire andre dannet to par, uten ham.

Tsukuru hadde ingen spesielle preferanser og ingen interesser, bortsett fra en sterk forkjærlighet for togstasjoner. Derfor bestemte han seg for å studere i Tokyo hvor de hadde den beste professoren innen ingeniørfaget "togstasjonsbygging". Dermed forlot han de fire andre, som ville studere i hjembyen Nagoya. Da han var 20 år og skulle hjem på besøk ville ingen av de fire snakke med ham. Han fikk endelig kontakt med Blå, og han ba ham aldri kontakte noen av dem igjen. Tsukuru fikk ingen forklaring på hvorfor, men høflig som han var, godtok han avvisningen.

På universitetet får Tsukuru en eneste ny venn, Fumiaki Haida. De studerer ikke det samme, men de svømmer sammen, og tilbringer etterhvert mye tid sammen, blant annet med å lage mat og å høre på musikk, og da spesielt Lazar Bermans innspilling av Liszts pilegrimsår. De har noen dype samtaler om menneskets frie vilje og om døden. Her får vi også en selvstendig liten historie, som er far til Haida sin historie.

Nå, 16 år etter det store bruddet med vennene, er det den nye kjæresten Sara som presser ham til å finne ut hva som lå bak denne utestengingen fra vennegjengen, for at de to kan ta et steg videre i forholdet.

Mer vil jeg ikke røpe av handlingen. Du vil kjenne igjen Murakami sin måte å skrive på i all betydningen han tillegger drømmene til Tsukuru. Han tilbringer mye tid med å gruble, over seg selv og hendelsene som har skjedd tidlig i livet.

Jeg likte godt den delen hvor Tsukuru våkner av en heftig drøm, med en erkjennelse av hva sjalusi er: Det Tsukuru hadde skjønt i drømmen, var at sjalusien var et fengsel - det av alle verdens fengsler hvor det fantes minst håp. Fordi det var et fengsel som fangen selv hadde stengt seg inn i. Han var ikke plassert der av andre, han hadde steget frivillig inn, vridd nøkkelen om fra innsiden og kastet den ut gjennom springklene. Ingen utenfor visste om hans fangenskap. Fengselet befant seg i hjertet. 

Det er egentlig ikke mye humor i denne historien, men en liten samtale fant jeg både tankevekkende og morsom:
To jenter i ti års alderen glor på ham. Tsukuru så på dem og smilte.
  - Kineser? spurte den høye på engelsk.
  - Japaner, svarte Tsukuru. Nesten det samme, men ikke helt
De stirret uforstående på ham.
  - Er dere russere? spurte Tsukuru. De to ristet iherdig på hodet.
  - Vi er finner sa den fregnete jenta alvorlig
  - Nettopp, sa Tsukuru. Nesten det samme, men ikke helt...

Historien traff en nerve hos meg helt fra starten av. De lærde vil nok strides om dette er en spennende bok eller ikke, men for meg ble den det. Han snakker selv om "gravitasjonspunktet i en fortelling" og denne romanen har definitivt et punkt som gjør at spenningen topper seg, og historien endrer karakter.
Det eneste jeg ikke likte med denne boken var slutten. De siste 12-14 sidene ble for meg bare babbel, mens jeg ventet på det som ikke kom. Jeg kunne ikke fri meg fra tanken at Murakami med denne boken har samlet sammen en del idèer han har hatt liggende, og puttet dem inn i samme boken. Her er flere spennende karakterer som kunne vært utviklet, samtidig som noen av avsporingene kunne vært unngått. Vel, vel.... jeg likte boken godt, den var fengslende og medrivende så det holdt lenge for meg.

Forlag: Pax
Utgitt: 2013/på norsk 2014
Sider: 320
Kilde: Leseeksemplar

... (Blogginnlegget er hentet fra Tine sin blogg - litteratur, kultur og tur)

Barfotdronningen av Ildefonso Falcones – en «real» tålmodighetstest …

$
0
0
Don Damián holdt Caridad innesperret i den trange kahytten sin, der det bare var plass til hengekøyen som hang fra vegg til vegg, og som han tok ned og rullet sammen om dagen. Selv sov hun på gulvet, ved føttene hans, under hengekøyen.
Ett ønske om et bedre liv ...

Året er 1748. Caridad er forlatt og overlatt til seg selv i et fremmed land. Mannen som skulle ta henne med fra Cuba til Spania døde ombord i båten. Etter et helt liv som slave er hun fri til å gjøre hva som helst, men denne friheten er uvant og hun vet ikke hvor hun skal gjøre seg. Hennes lidenskap er å synge når hun føler tristhet. Det er hennes måte å overkomme tunge dager på, og en dag går en mann tilfeldigvis forbi henne mens hun synger og han blir fascinert over stemmen hennes, og tar henne med seg hjem til familien. Familien hans er sigøynere og selv om de har sine tvil, føler Caridad seg godt motatt der. Gjennom sang, dans og følelser oppdager Caridad et nytt liv. Vil ting ordne seg for henne eller vil hun alltid bli sett på som en slave?

Jeg brukte i underkant av to måneder på å lese ferdig denne boka. Det er veldig sjeldent jeg bruker så lang tid på å lese ferdig en bok. Det kan jeg love dere. Og mursteiner er jeg som sagt ikke redd for så det var ikke det som plaget meg heller, men det som plaget meg enormt angående denne boka var den utrolige sene handlingen. Innholdet består av svært mange ord, men veldig lite handling. Det var som å lese en lang såpeopera og man bare venter på at noe skal skje og man blir bare utålmodigere og utålmodigere mens man leser. Det føltes ut som en evighetsbok og jeg aner ikke hvor mange ganger jeg lurte på når jeg ville bli ferdig med boka for jeg gledet meg sånn til å bli ferdig med den. Det er en horribel følelse når man leser i en bok. En bok skal jo nytes, ikke lengte etter å bli ferdig med, men jeg lengtet virkelig etter å bli ferdig med denne.

Jeg har likt å lese bøker som inneholder slaver før. Så det var heller ikke problemet. På ungdomsskolen leste jeg boka Røtter av Alex Haley helt frivillig og jeg likte den mye bedre. Der var det både spenning og troverdige karakterer. Den var på mange måter mer fengslende å lese enn Barfotdronningen. Jeg sier ikke at Barfotdronningen er en dårlig roman. Det er den ikke, men den var dessverre ikke noe for meg. Den var for tung og seig. 

Barfotdronningen var verdt å komme seg gjennom, men skulle ønske at boka inneholdt litt mer spenning og drivkraft. Synd at handlingen gikk så fryktelig tregt og det gjorde denne leseren noe fortvilet. Når man skal lese en murstein på over 700 sider, håper man jo på at det skal være en del spenning der som driver en videre, men ofte måtte jeg plage meg selv til å lese videre i håp om å bli ferdig med boka en gang. Det er ikke sånn det skal være med bøker. Lesingen skal foregå fordi man har lyst og at det skal flyte, men jeg fikk dessverre bare et anstrengt forhold til boka og ble bare lettet over å bli ferdig med den. En fin og trist bok for all del, men skulle ønske den ble skrevet av noen andre, så tror ikke det blir noen flere bøker av Ildefonso Falcones på meg. Han skriver altfor tørt for min del.
Bakpå:

"Han har både en uendelighet av kunnskaper om det samfunnet han beskriver og fantasi og empati nok til ogs å kunne formidle hvordan folk kan ha opplevd de historiske hendelsene det fortelles om."

I år 1748 går den kubanske slavinnen Caridad i land i Càdiz i Spania. Hennes herre er død, og hun er fri. Men hva kan hun bruke friheten til, en svart kvinne alene i et fremmed land? Likvel har hun noe ingen kan ta fra henne - en sangstemme som springer ut av hennes lidende sjel.
           Sangen leder henne til Sevillas sigøynere - los gitanos - og Caridad uvikler et inderlig vennskap med  sigøynerjenta Milagros. Sangen og dansen har de til felles.

De to kvinnene kjemper en hard kamp for å overleve i et nådeløst samfunn der de er fullstendig rettsløse. Med ukuelig vilje og mot som eneste våpen slåss de hardt for retten til et verdig liv.

Ut av håpløstheten vokser kjærligheten som en altoverskuende kraft - som gir ny styrke på tvers av alle motsetninger.
Original tittel: La reina descalza
Norsk tittel: Barfotdronningen
Forfatter(e): Ildefonso Falconso
Sjanger: historisk roman
Målgruppe: voksen
Antall sider: 710
Forlag: Vintage Espano
Norsk Forlag: Bazar
Utgitt: 2013
Min utgave: 2014 (Pocket)
Lest: 11.09. - 06.11. 2014
Kilde: leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
2 (Dessverre ikke så spennende som jeg hadde håpet på).
Tittel:
3 (Nesten litt poetisk).
Omslag:
4 (Er ikke så glad i rødt, men liker motivet som er på noe som ligner på en vifte).
Baksidetekst:
2 (Meget skeptisk, selv om den virker spennende, får jeg en følelse av at boka blir kanskje litt tung å komme seg gjennom).
Persongalleri:
2 (Møter mange folk gjennom boka, men mange av dem får ikke nok spillerom og oppleves som ganske flate. Hva slags mennesker er de sånn egentlig)?
Skrivemåte:
2 (Altfor mange ord og lite handling. Det er så mange detaljerte beskrivelser at man tror at forfatteren aldri blir ferdig med å beskrive noe som helst, og handlingen gikk forferdelig tregt).
Favorittkarakter: Ingen dessverre. Jeg ble vel på en måte lei av dem alle til slutt.
Slutten: 2 (Som forventet og ikke noe overraskende).
Høydepunkt:
Boka hadde noe i seg som gjorde at jeg ville fullføre den, og likevel vil jeg nevne at jeg aldri avbryter bøker uansett.
Lavpunkt: Handlingen gikk altfor sent for meg og brydde meg ikke så mye om hva som hendte med karakterene, egentlig.
Terningkast: 2
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2014

... (Blogginnlegget er hentet fra I Bokhylla)

Caterina Cattaneo: Jeg sluttet å telle dager

$
0
0
Jeg sluttet å telle dager av Caterina Cattaneo (Innbundet)

Før jeg skriver noe om denne gripende romanen, vil jeg nevne forfatteren. Mest på grunn av at jeg ikke hadde hørt om henne før, og så på grunn av at jeg beundrer hennes måte å framstille en viktig del av vår historie på.

Caterina Cattaneo er født i Bergen i 1967 og er en norskitaliensk forfatter bosatt i Oslo. Hun debuterte som forfatter i 2002 med romanen Dvergene og siden har hun skrevet både voksenbøker og et par ungdomsbøker blant annet Malstrøm som kom ut tidligere i år.








Jeg har hatt boka liggende en stund, og etter at jeg las den nydelige og såre ungdomsromanen "Livet om natta" av Berit Vatne Vik, ble det helt naturlig å lese den. Jeg visste ikke at jeg satt med en sterk historisk roman i hendene, en historie om tragiske skjebner for svært mange i Norge på 17- og 1800-tallet, og langt inn i det 1900. Boka handler om mennesker angrepet av sykdommen lepra, ofte kalt spedalskhet eller spillsyke. Dette er en infeksjonssykdom forårsaket av leprabasillen, og oppstår i to former, den knutete og den glatte. I Norge var det særlig på Vestlandet lepra utviklet seg. Siste leprapasient i Norge døde i 2002. I verden for øvrig er det fortsatt mange utbrudd, og i 2003 var det 515 nye tilfeller. En regner med at 2-3 millioner mennesker lever med nerveskader på grunn av spedalskhet.

Jeg har denne gangen valgt å sitere forfatteren når det gjelder bokas innhold:

"Ombord i jekten på vei til Bergen sitter Berly Marie Olsdatter. Året er 1879. Berly er angrepet av den spedalske syke, og er en av de som må forlate alt og leve sammen med de andre ulykksalige sjelene innenfor veggene til St. Jørgens hospital i Bergen.
Hun er ikke alene. På denne tiden har Bergen den største konsentrasjonen leprasyke i Europa. Hun har med seg lite; reisekofferten og en kiste. Hun skal jo ikke bli så lenge. Så fort hun blir frisk skal hun reise hjem igjen til Peder, barna og gården.
St. Jørgens hospital er et eget samfunn hvor kampen for lindring, bot og verdighet kjempes på ulikt vis. I dette skjebnefellesskapet søker mennesker, som ellers ikke kan vises frem for verden, hverandre. Her lever de. Her dør de. Her faller maskene, og bak alle knutene, de forvitrende kroppene og makabre ansiktene, trer menneskene frem. På godt og på ondt. Dag etter dag. Til det ikke er flere dager igjen å telle.
Blant disse menneskene virker Dr. Gerhard Armauer Hansen. Mannen som oppdaget leprabasillen og beviste at lepra er smittsomt, som gjennom sin forskning blir verdensberømt og setter Bergen i sentrum for lepraforskningen. Dr. Armauer Hansen  blir også en del av norsk rettshistorie idet han fradømmes retten til å behandle pasienter etter å ha begått et overgrep mot Kari Spidsøen.
Kari Spidsøen, som aksepterer Berly, blir hennes venn og lar henne komme helt inn.
Historien om Berly Marie Olsdatter er en diktet virkelighet. Den handler om personer som har levd, og om personer som kunne ha levd. Den er så sann som en roman om virkeligheten kan bli, og den handler om en del av vår historie som fortsatt lever bak veggene i St. Jørgens hospital i Bergen.
Det er en historie om livet, havet, døden og kjærligheten."
En utrolig sterk historie, med virkelig innlevelse og empati i forhold til de mange grusomme og brutale skjebnene boka omhandler. Dette er en bok som alle bør lese, både kvinner og menn. Likeså mye en historiebok som en roman. ANBEFALES!
 Jeg gjør som Beathe har gjort i sin omtale av boka (beathesbokhylle.),viser til den gripende klagesangen som Peder Olsen Feides skrev.  Feide var selv pasient ved St. Jørgen hospital og i dette lange diktet forteller han sin historie.  Feides klagesang
Tine har også skrevet en god omtale om boka. (tinesundal.)

Juritzen forlag
2014
470 sider

... (Blogginnlegget er hentet fra Min bok- og maleblogg)

Resultat fra Bergen

$
0
0
I natt fikk jeg mail fra Bergen. Det var i alle fall natt for meg. Dialogkonferansen hadde gått kjempefint og foredraget til meg og redaktøren hadde gått veldig bra. Hun hadde lest "Monotoget til Bergen", en tekst av meg, et reisebrev, og vist powerpointen min som er en personlig presentasjon. Et lite foredrag. 

Flere hadde bedt de hilse til meg. Til meg? Ja, nettopp meg. Det er rart. Og dagen før, le tidsskriftet jeg har flere tekster i lansert. Det er en spesialutgave med høydepunkter fra årene som har gått, og noen tekster om det å skrive. 

Vil du kjøpe og sikre deg et eksemplar av boka? Den kan bestilles for 79 for alle interesserte. Jeg lover at det har vært mange flinke skribenter opigjennom du får et tilblakeblikk på. http://www.kkph.no/litteratur/bestill-tidsskrift/ Jeg gleder meg til å lese boka selv. Det er mange skribenter jeg gjerne tar et gjensyn med. 

Hva gjør du i dag? Jeg skal ta litt bilder. Og kanskje skrive litt.  ... (Blogginnlegget er hentet fra Bokloftet: Øverst i huset, innerst i hjørnet, et eseløre)

Oxford, England – Storbritannia (artikkel 26)

$
0
0
Oxford (Foto: RMC)

I mitt forrige innlegg om min og min manns rundreise i Storbritannia, skrev jeg om Blackwell´s i Oxford. I dette innlegget tenker jeg primært å trekke frem noen bilder av byen Oxford. Men aller først litt om selve byen. 

Oxford ligger sånn ca. 1/2 times kjøring fra London - mao. ikke lenger unna enn at det fint går an å tenke seg en dagstur hit dersom man er på en London-tur. Alternativt tåler byen svært, svært godt en egen helgetur, fordi det er mye forskjellig man kan gjøre mens man er i denne byen. 

Oxford er først og fremst kjent som universitetsbyen fremfor noen - selvsagt i god konkurranse med Cambridge. I indre by bor det ca. 150 000 mennesker, men jeg vil anta at dette antallet stiger betydelig når alle studentene stømmer til byen ved semester-start. Vi var i Oxford i slutten av juni 2013, dvs. før alle studentene hadde forlatt byen. Om det var det forhold at en hard eksamensperiode var over og/eller at sommerferien nærmet seg, vites ikke sikkert, men det er et faktum at vi overalt var omgitt av mye smil og latter. Folk virket så glade og vellykkede, og uansett hvor vi fant plass til å ta en kopp kaffe eller en øl, pågikk det intelligente samtaler rundt oss. Noe annet vi la merke til var at byen er meget flerkulturell, og at kleskoden var nokså streng. Flere ganger tenkte jeg "tenk å få oppleve å studere i denne byen!?" - det måtte være fantastisk! 

Vi hadde kun et par dager i Oxford, og det var selvsagt alt for lite. Samtidig fikk vi så pass innblikk i byen og det den har å by på at Oxford seiler opp som et (nesten) fullgodt alternativ neste gang det ellers ville vært ønskelig med en London-tur. Småbypreget - samtidig som byen i grunnen har alt - tiltalte meg, rett og slett! 

Mer om Oxford senere - men nå altså bilder! Jeg husker ikke hvor alle bildene er tatt - bare at alle er fra det som må regnes som Oxford sentrum. Byen er ikke stor, og det er gåavstand til alle stedene. 

Enjoy!

Det regner mye i Storbritannia - sånn er det bare - så det gjelder å være
utstyrt med paraply og regntøy! (Foto: RMC)
Fargerik småhusbebyggelse i bygatene. (Foto: RMC)
Det er noe helt eget ved Oxford! (Foto: RMC)
Vi valgte å ta en turistbuss, som vi kunne hoppe av og på - etter først å ha fartet
byen rundt for å skaffe oss litt oversikt. (Foto: RMC)
Et småkoselig hotell i sentrum av Oxford. (Foto: RMC)

Mange koselige smug (Foto: RMC)
Det er en blanding av mange ulike bygningsstiler i Oxford. (Foto: RMC)
Virkelig en by med mye sjarme! (Foto: RMC)
Historisk museum (Foto: RMC)
                            Studenter på vei (Foto: RMC)
En gammel gravplass litt utenfor sentrum (Foto: RMC)
Et fint sted å ta seg en pust i bakken ...  (Foto: RMC)
Man får følelsen av at alle fastboende enten er studenter eller
universitetsprofessorer (Foto: RMC)
Fascinerende arkitektur (Foto: RMC)
En av Oxfords mange gater (Foto: RMC)
Utsmykningen i et "portrom" (Foto: RMC)
Ikke akkurat et hverdagssyn i Oxford (Foto: RMC)
Skoleklasse på tur (Foto: RMC)
Flotte busser! (Foto: RMC)
Ikke mange gateselgere i Oxford, men her og der kunne man se noen. (Foto: RMC)
Flotte husfasader! (Foto: RMC)
Sukkenes bro i Oxford (Foto: RMC)
Et mylder av koselige spisesteder i Oxford! (Foto: RMC)
... (Blogginnlegget er hentet fra Rose-Maries litteratur- og filmblogg)

Uengasjerende om sommerforelskelse

$
0
0
"Hun vil være alle andre steder enn dette. Beina hennes kjennes som bly mot bakken. Hun vil bare snu og løpe tilbake mot ham. Hun trekkes mot ham. Det finnes tråder mellom dem, uansett hvor langt unna hverandre de er, som gjør at de trekkes mot hverandre. Han er det eneste. I stedet går hun bak Sigurd på stien. Han aner ingenting." (s.121)

Sol, sommer og forelskelse er ikke uvanlige ingredienser i bøker om unge mennesker. Tvert imot. I de over to tiårene hvor jeg har vært en ivrig leser, har jeg lest så mange bøker hvor de tre ovennevnte elementene har vært sentrale i historien at jeg allerede i tenårene følte at jeg hadde fått en overdose av disse bøkene. Og jeg tviler på at jeg er alene om dette.

Til tross for at jeg, uten å blunke, kan påstå å ha lest over hundre av denne typen bøker, var nesten ingen dem særegne nok (les: gode nok) til å gjøre et såpass godt inntrykk på meg at jeg fortsatt husker dem. Sånn sett er de ikke så forskjellige fra dannelsesbøkene med de moralske sluttene som vi måtte lese, og som jeg, med bare noen få unntak, har slettet fra minnet. (Ikke ved hjelp av en neuralizer)

Mari Ulsets "Juni, juli, august" er i slekt med bøkene nevnt over, de jeg har gjort alt jeg kan for å unngå. Grunnen til at jeg likevel valgte å gå mot mine instinkter, ja, såpass sterk er motviljen min blitt etter hvert, er ganske enkelt en blanding av mitt fornyede ønske om å forlate komfortsonen min når det gjelder hvilke bøker jeg leser og min svakhet for litteratur som omhandler historier hvor sommeren er en ramme for handlingen. Dessuten er det noe fengende ved omslagsbildet; ei tenåringsjente i badedrakt som holder en halmstrå og som ser til høyre, som om hun har oppdaget noe eller noen interessant.

Jenta på bildet skal forestille hovedpersonen Anna; ei femten (snart seksten) år gammel jente som akkurat har avsluttet ungdomsskolen, og som er på terskelen til voksenlivet. Hun bor sammen med sin kommuneansatte mor, sin platformarbeidende far og storebroren (som vi aldri møter) på "et lite sted mot nordvest". Hun er både ei eistøing og en som er "innenfor" blant de andre ungdommene. Når hun ikke selger lodd for skytterlaget utenfor matbutikken sammen med bestevenninnen Elin, stuper fra svabergene ved stranda med Elin eller alene, er hun enten hjemme eller på besøk hos bestemoren som ligger på et lokalt sykehjem.

Det er nettopp utenfor butikken at hun for første gang treffer den "fine" Karl Holm. Med en gang Anna legger merke til ham, er hun helhjetet og vilt forelsket i ham. Eller er hun det? Det eneste hun vet er at hun trekkes mot denne fremmede drømmeskapningen. Mot det røde huset som han har leid for sommeren. Det spiller ingen rolle at han er i slutten av tjueårene, akkurat har avsluttet et samboerforhold, eller at "alle", foreldrene inkludert, nærmest forventer at hun skal bli sammen med Sigurd; den keitete, rødhårete barndomskameraten som har vært forelsket i henne så lenge og så tydelig at ingen har kunnet unngå å legge merke til det.

Men Anna bryr seg ikke om hva andre forventer. I hvert fall ikke når det gjelder dette. Og mens sommerdagene sakte subber mot høst, prøver hun å få et eller annet til å skje mellom seg selv og Karl Holm. Samtidig prøver Sigurd også å få noe til å skje. Noe uventet.

"Juni, juli, august" er en bedagelig roman som flyter på rolig sjø. Fattig på konflikt, temperatur og en forløsende utløsning, er boka mer en stillstandsrapport enn en historie som inviterer til innlevelse, følelser og fornøyelse. Ingenting som skjer mellom bokas to permer, er minneverdig. Og dersom jeg hadde vært redaktøren ville jeg kuttet minst hundre sider fra boka. Bedre å ha hundre sider hvor det skjer noe, enn to hundre, hvor tomheten blir strukket til bristepunktet.

Anbefales ikke.

Tittel: Juni, juli, august
Utgitt: 2014
Forlag: Oktober
Sider: 212

Terningkast: 1

#bok #bøker #anmeldelse #roman ... (Blogginnlegget er hentet fra Leseriet)

Livsstilsendring – det nye moteordet?

$
0
0
Det er mye fin mote å velge i. Jeg snurrer meg gjennom sponsede linker og finner Asos, Zalando, Nelly, blandt andre. Men det er ikke bare klærne som skal være "in". Huset vi bor i også. Jeg finner ROOM21 og tenker også på Ikea. Da har vi ordnet to ytre faktorer: Boliginteriør og klesmoten. Men det holder ikke. Vi skal visst holde formen vår og. Der kommer Sportamore inn med utvalget av sportsklær. Jeg Liker ikke alt slankehysteriet, men liker folk å løpe seg en tur og det gir dem noe, er det verdt det. De får heller passe på å få i seg næring før og etter. Å løpe etter ballen kan gi mål!  ... (Blogginnlegget er hentet fra Bokloftet: Øverst i huset, innerst i hjørnet, et eseløre)

På teateret

$
0
0
På teateret Det var en forestilling som gikk på en av de større teaterscenene i byen, det var et nokså kjent stykke, og jeg gikk dit for å se på det. Jeg var alene, og i den grad jeg tenkte på det, tenkte jeg det var like bra, så kunne jeg konsentrere meg mer om […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Helt grei litteratur)

Kepler er ute med sin bok nummer 5 – Stalker

$
0
0
Endelig!! To bøker ble skjøvet bestemt til side og helgens aktiviteter revurdert - sånn går det når en har begynt å hungre etter god krim, og jeg finner Keplers nye i postkassen. Søndag morgen klamret jeg meg til boken da jeg leste ferdig, i tide for å servere en smakebit i utfordringen Smakebit på søndag.
Regner med alle svenskene som er innom i dag har lest denne?

Sånn presenterer forlaget boken:
For ni år siden ble presten Rocky Kyrklund dømt til psykiatrisk behandling for et brutalt mord. Selv han husker ingenting av hendelsen. Etter en alvorlig bilulykke lider han av regelmessige blackouter. 

Sommeren han skal tilbakeføres til samfunnet mottar politiet en filmsekvens av en kvinne i et vindu. Neste dag blir kvinnen funnet død i sitt hjem. Det er ikke bare voldsnivået som får politiet til å tenke på Kyrklunds gamle mord. Så dukker en ny film opp hos politiet. 
Politiet kommer ikke til å løse saken uten Joona Linna. Problemet er at Joona har vært forsvunnet i over et år. Nesten alle tror han er død. Nesten alle.

Hypnotisøren - Paganinikontrakten
Ildvitnet - Sandmannen

Woao!!  Dette er en pageturner av de helt store. Jeg er andpusten og nesten litt svett, her jeg sitter bare minutter etter jeg var ferdig å lese. Vel, vel...  en advarsel er på sin plass: Du skal ha mage for blod og gørr for å ha glede av denne boken.

De som har lest de fire første bøkene i denne serien er nok spent på hvilken rolle Joona Linna har i denne boken. Han er med, men i en litt redusert forfatning denne gangen. Saga Bauer og Jurek Walter er med, men bare som en kjærkommen avklaring fra forrige bok. Handlingen i boken er kronologisk og rett frem, uten lange innledninger hver gang en ny karakter introduseres. Spenningsnivået er skyhøyt gjennom hele boken, og dermed også fri for malende stemningsbeskrivelser.

Rikskriminalpolitiet har en høygravid etterforsker som sjef. At Margot skal til å føde hvert øyeblikk, gir en litt komisk spenning til det hele. Hun samarbeider med Adam Youssef, men Joona og psykiater Erik Maria Bark er også inne i bildet.

Smakebit: 
Erik har reist seg opp og begynner å gå fram og tilbake over gulvet i arbeidsrommet. han trekker en hånd gjennom håret og mumler for seg selv:
  - Dette er ikke sant... det er jo spinnvilt....
  - Sett deg need og frotell hva som ...
  - Jeg vil ikke sitte, klipper Erik ham av. Jeg må...
  - Hør godt etter nå, sier Joona. Du kan gjerne bli stående, men jeg må få vite så mye som mulig... og du ser ærlig talt ut som om du trenger å sette deg.

Stalker ble for meg en slukebok som gikk rett ned, uten at jeg fikk noe i halsen. De skriver fantastisk bra, men du må ikke henge deg opp i om dette er noe som kunne skjedd i virkeligheten. Her er det mange bestialske drap, og mennesker som er syk på sinnet, så i så måte blir det nesten litt for mye av det gode. Etter å ha lest mye sakprosa i det siste, føltes det godt med litt action igjen, så jeg ønsket dette eventyret av en krim velkommen.
Forlagsliv har et fint intervju med forfatterne!


En liten gåte til slutt: 
De rike trenger det, 
de fattige har det allerede, 
men du frykter det mer enn døden. 
Hva er det?


Utgitt: 2014
Sider: 557
Kilde: Leseeksemplar

... (Blogginnlegget er hentet fra Tine sin blogg - litteratur, kultur og tur)

Oversikt over omtalte sakprosa-bøker

$
0
0
(Foto: RMC)
Når bokbloggere nevnes i det offentlige rom, kommer gjerne påstanden opp om at "de" ikke leser sakprosa. Kanskje er det ikke akkurat sakprosa-omtaler som dominerer på norske bokblogger, men litt er det da. Selv leser jeg en hel del innenfor denne genren, og en av ambisjonene jeg har hatt det siste året, er å lage en alfabetisk oversikt over egne sakprosa-omtaler. Her er den!

Men først litt om hva sakprosa egentlig er. Dette er en slags fellesbetegnelse på alt som ikke er skjønnlitteratur, dvs. de bøkene man ikke kaller romaner (som også omfatter krim), poesi, noveller o.l. Kort sagt faller alt som er fiksjon/oppdiktet utenfor begrepet sakprosa. Det blir for snevert kun å tenke seg at sakprosa er faglitteratur. F.eks. kan en dokumentar og en essay-samling kategoriseres som sakprosa. Like så biografier og annet som handler om virkeligheten. Noen ganger kan skillene mellom skjønnlitteraturen og sakprosaen være glidende, typisk der hvor en forfatter har diktet seg inn i virkelige personers liv, og hvor bokprosjektet mer ligner en roman enn egentlig en biografi. I det følgende har jeg holdt meg trygt innenfor sakprosa-genren, og avgrenset mot gråsonene. Derfor er noen biografier med, mens andre ikke er det (f.eks. har jeg utelatt Herbjørg Wassmos siste to bøker om sin egen familie, fordi disse faller mer inn under roman-genren enn sakprosa-genren). Dessuten har jeg avgrenset mot rene lærerbøker om ledelse og coaching m.m., fordi jeg har en egen alfabetisk oversikt om ledelse og selvutvikling fra før av (her kan det likevel bli noe overlapping, slik det også kan bli mellom 2. verdenskrig-oversikten min (som også inneholder filmer, og som er sortert etter tema) og sakprosa-oversikten). 


  1. Ali, Ayaan Hirsi: Krev din rett (2006) - kvinners stilling
  2. Andric, Ivo: Broen over Drina (1960) - historie
  3. Aspaas, Kathrine: Raushetens tid - fra misunnelse til beundring (2012) - lykke
  4. Auster, Paul/Coetzee, J.M.: Her og nå. Brev (2008-2011) (2012) - brevveksling
  5. Barth, Fredrik: Afghanistan og Taliban (2008) - Afghanistan
  6. Bayard, Pierre: Hvordan snakke om bøker du ikke har lest? (2007) - litteratur
  7. Beevor, Anthony: Berlin - nederlaget 1945 (2003) - 2. verdenskrig
  8. Beevor, Antony: Kampen om Spania - den spanske borgerkrigen, 1936 - 1939 (1982) - Spania
  9. Bjørneboe, Sven Kærup: Allahs krigere - Terror og ekstase (2006) - terrorisme
  10. Bjørnstad, Ketil: Dager og netter i Paris (2002) - Paris
  11. Borri, Francesca: I krigen - Et vitnesbyrd fra Syria (2014) - den arabiske våren
  12. Bourdain, Anthony: Medium rå (2010) - restaurantbransjen 
  13. Buergenthal, Thomas: Et lykkebarn (2008) - 2. verdenskrig
  14. Bringsværd, Tor Åge: London (2004) - London
  15. Canetti, Elias: Stemmene fra Marrakech (1968) - reiseskildring
  16. Crott, Randi: Ikke si det til noen! (2013) - 2. verdenskrig
  17. Didion, Joan: Mine tankers år (2009) - sorg
  18. Diverse: Hijabhistorier (2011) - muslimer i Norge
  19. Eidem, Åshild: Spillet om Gaza (2013) - Midtøsten
  20. Ekern, Simen: Roma (2011) - fascisme m.m.
  21. Enquist, Per Olov: Et annet liv (2008) - selvbiografi
  22. Eriksen, Thomas Hylland: Storeulvsyndromet (2008) - verdidebatt
  23. Fanebust, Frode: Dypt urettferdig - Nordsjødykkerne og sannheten (2014) - Nordsjødykkerne
  24. Fatland, Erika: Englebyen - Historier fra Beslan (2011) - terrorisme
  25. Førland, Hanne Marie: Langs linjene - møter ved Oslo T-banespor (2013) - Oslo
  26. Færseth, John: KonspiraNorge (2013) - konspirasjonsteorier
  27. Færøvik, Torbjørn: Kina - En reise på livets elv (2003) - Kina
  28. Færøvik, Torbjørn: Midtens rike - en vandring i Kinas historie (2009) - Kina
  29. Geelmuyden, August: Det gyldne snitt - historien om et magisk tall (2013) - kunst etc.
  30. Geelmuyden, Niels Chr.: Mer enn hjerne (2007) - portrettintervjuer
  31. Gilbert, Mads/Fosse, Erik: Øyne i Gaza (2009) - Midtøsten
  32. Gladwell, Malcolm: David & Goliat (2013) - suksess
  33. Gran, Bernt: Hundreår med hodebry - Utilregnelighetens historie (2014) - juss og kriminalhistorie
  34. Grosz, Stephen: Fortellinger om livet (2013) - psykoanalyse
  35. Henningsen, Kristine Storli: Om vi heftes underveis - Krigsseilerne og deres familier (2014) - 2. verdenskrig
  36. Herland, Hanne Nabintu: Alarm! Tanker om en kultur i krise! (2010) - verdidebatt
  37. Herrmann, Richard: Mine gleders by - London
  38. Hessel, Stéphane: Bli sint! (2010) - essay
  39. Heyerdahl, Thor: Kon-Tiki-ekspedisjonen (1948) - reiseskildring
  40. Higashida, Naoki: Hvorfor hopper jeg (2013) - autisme
  41. Hoel, Dag: Armageddon Hallejuja! Møter med politisk kristendom (2014) - kristensionisme
  42. Hærland, Anne-Kat.: Krig og fred og religion og politikk og sånn (2005) - humor
  43. Ingvar, Martin/Eldh, Gunilla: Hjernen styrer vekten din (2010) - kosthold
  44. Isachsen, Arne Jon: Kinas vei (2012) - Kina
  45. Jacobsen, Alf R.: Krysseren Blücher (2010) - 2. verdenskrig
  46. Jensen, Carsten/Hammer, Anders Sømme: Alt dette kunne ha vært unngått - En reise gjennom det nye Afghanistan (2014) - Afghanistan
  47. Johannessen, Jan Vincents: Kunsten å leve (1993) - lykke
  48. Johansen, Jahn Otto: Den nygamle antisemittisme (2010) - jødehat
  49. Jusik, Julia: Allahs sorte enker - Kvinnelige selvmordsbombere fra Tsjetsjenia (2004) - terrorisme
  50. Juul, Jesper: Kunsten å si nei - med god samvittighet - kommunikasjon
  51. Kim, Eunsun: Nord-Korea - Ni år på flukt fra helvete (2012) - Nord-Korea
  52. Knausgård, Karl Ove: Sjelens Amerika (2013) - essaysamling
  53. Kolloen, Ingar Sletten: Snåsamannen - kraften som helbreder - alternativt
  54. Krohn, Nina/Reinton, Per Olav: Opera! En håndbok (2008) - musikk
  55. Kristiansen, Tomm: Afrika - En vakker dag (2006) - Afrika
  56. Kristiansen, Tomm: Cape Town i regnbuens tid (2011) - Sør-Afrika
  57. Kristiansen, Tomm: Fra Mandelas land (1996) - Sør-Afrika
  58. Kristiansen, Tomm: Langs myrraveien (2002) - reiseskildringer fra Asia og Afrika
  59. Kristiansen, Tomm: Mørk safari - beretningen om Henry M. Stanley (1998) - Afrika
  60. Kristiansen, Tomm: Presidentens mann - Oppdrag Sør-Sudan (2009) - Afrika
  61. Kristiansen, Tomm: På Parfymefloden og andre reiser (2007) - Asia
  62. Kvernland, Steffen: Munch (2013) - kunst
  63. Landro, Terje: Godt samspill - å være seg selv sammen med andre (2013) - kommunikasjon
  64. Larson, Erik: I dyrets buk - Beretningen om en amerikansk diplomatfamilie i Hitlers Berlin (2011) - mellomkrigstiden
  65. Larssen, Erik Bertrand: Bli best med mental trening (2012) - få ting gjort
  66. Lee, Irina: Shoppingfri (2013) - livsstil
  67. Linderborg, Åsa: Meg eier ingen (2007) - oppvekst, alkoholisme
  68. Lorentzen, Trude: Mysteriet mamma (2013) - oppvekst, psykisk syk mor
  69. Lothe, Jakob/Storeide, Anette: Tidsvitner (2006) - Holocaust
  70. Maalouf, Amin: Identitet som dreper (1998) - Midtøsten m.m.
  71. Maalouf, Amin: Verden i ubalanse (2009) - Midtøsten m.m.
  72. Magris, Claudio: Donau (1986) - historie
  73. Mai, Mukhtar: Vanæret (2006) - kvinners situasjon
  74. Manus, Max: Mitt liv (1995) - 2. verdenskrig m.m.
  75. Mortensen, Greg m.fl.: Tre kopper te (2006) - Afghanistan
  76. Mosley, dr. Michael/Spencer, Mini: 2-dagersdietten (2013) - kosthold
  77. Myhre, Aslak Sira: Herskap og tjenere (2012) - verdidebatt
  78. Nachstern, Moritz/Arntzen, Ragnar: Falskmyntner i Sachsenhausen (1949) - Holocaust
  79. Nielsen, Alf: Jeg var Rinnans fange (2007) - 2. verdenskrig
  80. Noyes, Randi B.: Kunsten å lede seg selv (1995) - få ting gjort
  81. Næss, Arne: Livsfilosofi - Et personlig bidrag om følelser og fornuft (1998) - verdidebatt
  82. Onal, Ayse: Æresdrap - menn som drep kvinner (2008) - kvinners situasjon
  83. Orga, Irfan: Adjø Istanbul (1950) - Istanbul
  84. Os, Amos: Hvordan helbrede en fanatiker (2006) - fundamentalisme
  85. Pamuk, Orhan: Istanbul (2003) - Istanbul
  86. Perry, John: Kunsten å prokrastinere (2012) - få ting gjort
  87. Rakidzija, Anita: A Dubrovnik War Story - They won´t hurt me, mom! (2009) - Balkan-krigen
  88. Ravatn, Agnes: Operasjon sjølvdisiplin (2014) - få ting gjort
  89. Ravatn, Agnes: Stillstand - sivilisasjonskritikk på lågt nivå (2009) - essaysamling
  90. Renberg, Tore: På fest med litteraturen (2012) - litteratur
  91. Rubin, Gretchen: Lykkeprosjektet - hvordan finne lykken i hverdagen og få et bedre liv (2009) - få ting gjort, lykke
  92. Røislien, Hanne Eggen: Israelerne - kampen for å høre til (2012) - Midtøsten
  93. Røsting, Anne-Mette: Mulighetsloven (2008) - få ting gjort/lykke
  94. Sandvik, Hilde/Risdal, Jon: Hersketeknikk (2007) - kommunikasjon
  95. Schau, Kristopher: På vegne av venner (2009) - ensomhet, død m.m.
  96. Seierstad, Åsne: En av oss - En fortelling om Norge (2013) - Terror i Oslo
  97. Seligman, Martin: Ekte lykke - positiv psykolog i praksis (2002) - psykologi, lykke
  98. Simensen, Anne Synnøve: Kvinnen bak fredsprisen - Historien om Bertha von Suttner og Alfred Nobel (2012) - fredsarbeid
  99. Sjue, Finn: Journalistikkens uutholdelige letthet (2013) - journalistikk
  100. Skårderud, Finn: Uro - En reise i det moderne selvet (utdrag) (1998) - psykologi
  101. Steen, Thorvald: Historier fra Istanbul (2008) - Istanbul
  102. Storhaug, Hege: Tilslørt. Avslørt - Et oppgjør med norsk naivisme (2007) - religion
  103. Støre, Jonas Gahr: Å gjøre en forskjell (2008) - politikk
  104. Syse, Henrik: Måtehold i grådighetens tid (2009) - verdidebatt
  105. Tjersland, Dag: Mitt Toscana (2010) - mat og vin
  106. Torgersen, Trond-Viggo: Tenke sjæl (2007) - diverse
  107. Traaseth, Anita Krohn: Godt nok for de svina (2014) - ledelse
  108. Uldal, Mats: Følelser og fornuft - tankefeltteknikker i praksis (2011) - alternativt
  109. Vold, Jan Erik: Ruth Maiers dagbok (2008) - sakprosa
  110. Waage, Peter Normann: Midtøsten etter den arabiske våren (2012) - den arabiske våren
  111. Wilhelmsen, Ingvard: Det er ikke mer synd på deg enn andre (2011) - kognitiv terapi
  112. Wilhelmsen, Ingvard: Kongen anbefaler - holdninger for folket (2006) - kognitiv terapi
  113. Wilhelmsen, Ingvard: Sjef i eget liv - en bok om kognitiv terapi (2004) - kognitiv terapi
  114. Woolf, Virginia: Sitt eget rom (1928) - kvinners stilling
  115. Xinran: Stemmer i natten (2002) - Kina
  116. Xinran: Tapte døtre - fortellinger om savn og kjærlighet (2010) - Kina
  117. Yitzhar, S.: Khirbet Khizah (1949) - Midtøsten
  118. Zweig, Stefan: Evige øyeblikk - tolv historiske miniatyrer (1927) - historie
  119. Zweig, Stefan: Verden av i går (1944) - mellomkrigstiden
  120. Aarnes, Helle: Tyskerjentene - Historiene vi aldri ble fortalt (2009) - 2. verdenskrig
  121. Aas, Sigmund/Vestgaarden, Thomas: Skammens historie (2014) - historie 
... (Blogginnlegget er hentet fra Rose-Maries litteratur- og filmblogg)

Smakebit: London 2084

$
0
0
Denne helga har stått på 0 skole arbeid da jeg fikk levert semesteroppgaven i torsdags. Og da tenker dere sikkert.. Å så deilig med en avslappende helg. Vel jepp absolutt kos. Men det har også stått på stor rydding i … Continue reading ... (Blogginnlegget er hentet fra ~MoonStar´s Bokverden~)

En smakebit på søndag: The Graveyard Book

$
0
0
Goood søndag! Her er været grått og barnedåp står på planen. Men først er det tid for smakebiter hos Mari. Min smakebit kommer fra mitt nyeste innkjøp på Audible. Jeg ELSKER Audible! Det er så gøy å lese på en … Les videre ... (Blogginnlegget er hentet fra Lesehesten)

Omtale; A Gift From Bob av James Bowen

$
0
0
Da jeg fant ut at den tredje boka om Bob og James skulle komme ut, endte jeg opp med å bestille den på nettet dagen den kom ut i oktober.

"I brought out the 'pigs in blankets' first, placing the hot tray on the worktop. The sight and smell of them sent Bob into a complete frenzy. His tail was swishing around so fast that I wondered whether he might take off."

I "A Gift From Bob" (En gave fra Bob på norsk) minnes det tilbake på den siste julen da duoen var i London's iskalde gater som gatemusikanter og selgere av bladet "Big Issue" for å tjene inn nok penger til å overleve høytiden. James hadde lenge mislikt julehøytiden, men med den pelskledde vennen på sin side, så han ting fra et annet perspektiv. Samtidig kommer det mange betraktninger, enten når det gjelder Bob, eller julehøytiden på generelt basis.

"These people were in a frenzy over things that, in all likelihood, they or the recipients didn't really need at all. I didn't envy them. Quite the opposite in fact, I thought it was sad."

Da jeg leste boka, satt jeg igrunnen med et smil om munnen, samtidig som jeg fikk meg en latter en gang i blant. Denne boka, som de to første om duoen, viser hvilken positiv effekt dyr kan ha på mennesker, men "A Gift From Bob" illustrerer også at det finnes litt håp for menneskeheten.

"I thought about all those people coming up to me and giving me cards and money. None of them needed to do it. They'd done so out of the goodness of their hearts, they'd done so in the spirit of Christmas." ... (Blogginnlegget er hentet fra Lukten av trykksverte)

Gratulerer med farsdagen

$
0
0
Søndag, farsdag og smakebit på søndag. I dag leser jeg egentlig ikke, men jeg blar opp i en bokhandel likevel, for å være med i spalten til Mari fra Flukten fra virkeligheten. Andre spiser kanskje farsdagskake, så jeg tok rett og slett og så på kokebøker på nett, og jeg endte opp med boka som virkelig har mange farsdagskaker: Det søte liv, utgitt på Cappelen. 

Boka fikk 5-ern av VG og bloggen er den jeg alltid titter innnom når jeg skal hjelpe noen med kakeideer. 

Forlaget skriver:

Kristine Ilstad driver bloggen Det søte liv (www.detsoteliv.no), som er Norges største kakeblogg, med over 3000 oppskrifter og tusenvis av besøkende hver dag. Bloggen har tiårsjubileum høsten 2014, og dette er Det søte livs jubileumsbok med det beste fra bloggen gjennom ti år. Her får du både oppskriftene på Kristines favorittkaker og de kakene som har vært mest populære blant leserne. Boken inkluderer også Kristines beste desserter.
Her er det noe for enhver smak og anledning! La deg friste av mektige sjokoladekaker, søte småkaker, deilige langpannekaker, flotte festkaker, duftende gjærbakst og de aller beste vaflene. Boken inneholder om lag 200 nøye utvalgte oppskrifter, som til sammen gir en uvurderlig samling oppskrifter for deg som liker å skape noe søtt og godt på kjøkkenet, enten det er til store selskaper eller til hjemmekosen. Alle oppskriftene er enkle og med grundig forklaring av fremgangsmåte. 
Boken er rikt illustrert med Kristines egne kakebilder, og Kristine deler sine personlige tips for hva som skal til for å lykkes med bakingen.
Dette ble en litt annerledes smakebit fra meg, og den eneste måten jeg kunne dele en kake på. Gratulerer med farsdagen! Og ekstra hilsen til de som ikke har en pappa å gratulere i dag. Jeg har heldig som har en. Og er glad i han. 




... (Blogginnlegget er hentet fra Bokloftet: Øverst i huset, innerst i hjørnet, et eseløre)

10 plater

$
0
0
Eg fekk den andre Facebook-utfordringi som har versert dei siste vekene òg, den om musikk. På ein måte var det enklare, eg har trass alt lytta mindre enn eg har lese, men lett var det ikkje, loll. Det var greitt å komma på dei fem “viktigaste”, dei som verkeleg har definert periodar i livet mitt, […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Kort møte)

Lois Lowry: Den utvalgte

$
0
0
Lois Lowry (1937), amerikansk barne- og ungdomsbokforfatter, er mest kjent for romanen Den utvalgte (The Giver) fra 1993, første bok i The Giver-kvartetten. Boka har fått fornyet aktualitet gjennom dystopi-bølgen i internasjonal ungdomslitteratur, den er nylig filmatisert og den norske filmutgaven kommer på Juritzen i januar. Jonas vokser opp i et fargeløst, ryddig, forutsigbart og […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Karis bokprat)

Bok: The Here and Now

$
0
0
It’s wrong, I know, but I play out this dance with him, exquisite and slow. I play it out in my head, because that is the only place it will ever happen. Forfattar: Ann Brashares År: 2014 Forlag: Delacorte Press Ungdomslitteratur Når Ethan Jarves var tolv-tretten år gamal såg han ei jente komma ut av […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Kort møte)

Svipptur til Italia – og bloggpause

$
0
0
Da drar jeg og min eldste datter til Italia, nærmere bestemt til Marche-distriktet . Vi har meldt oss på en tre-dages tur, og mer vet vi ikke. Mulig at vi henger oss på en utflukt, eller vi bare tar det helt med ro. Vi trenger et lite avbrekk, begge to, så vi skal i hovedsak bare NYTE! Men Marche-distriktet har massevis av severdigheter, så vi må nok få med noe! Mer om turen når vi er tilbake. Kanskje jeg får lest litt på turen? I alle fall på flyet.

Le Marche
Acquaviva Picena, Marche





... (Blogginnlegget er hentet fra Min bok- og maleblogg)

Bokomtale: Side Effects May Vary

$
0
0
Forfatter: Julie Murphy Innleser: Cassandra Campbell og Kirby Heyborne Utgitt: 2014 Forlag: Harper Audio Spilletid: 9 timer og 16 minutter Kilde: Lydbok, kjøpt på Audible Om boken 16 år gamle Alice har fått diagnosen leukemi. Hun kommer til å dø og velger å bruke resten av … Les videre ... (Blogginnlegget er hentet fra Lesehesten)

After a year of slavery in the salt mines of Endovier, Celaena Sardothien was accustomed to being escorted everywhere in shackles and at sword-point.

$
0
0
Most of the thousand of slaves in Endovier received similar treatment - thought an extra half dozen guards always walked Celaena to and from the mines.

Throne of Glass er den første boka i serien om snikmordaren Celaena Sardothien: vakker, dødeleg og destined for greatness, om vi skal tru baksideteksten.

Celaena er 18 år og har sona eit turbulent år av ein livstidsdom i saltgruvene i Endovier fordi ho som verdas beste snikmordar gjorde ein feil: ho blei tatt. Då kronprinsen av Adarlan gir ho eit ultimatum, må Celaena velje mellom å representera kronprinsen i ei turnering mot landets beste tjuvar og snikmordarar, eller rotna vekk i Endoviers saltgruver der døden venter rett rundt hjørnet. Vinnaren av turneringa blir hyra inn som kongelig snikmordar og lovnadar om fridom etter tre år. Problemet med å tapa er at det er ei turnering til døden skil oss ad. Celaena gjør som snikmordarar flest, ho takkar ja. Å tape er ikkje eit alternativ for verdas vakraste og dødelegaste snikmordar.
Captain Westfall was not excessively handsome, but she couldn’t help finding the ruggedness of his face and the clarity of his golden brown eyes rather appealing. She cocked her head, now keenly aware of her wretched dirtiness.
Throne of Glass, s. 6
Rammene rundt historia er lovande: snikmordarar, hemmelige turneringar, tjuvar, intriger ved slottet, action og eventyr. Høna eg vil plukke med Throne of Glass, er at til å være ei bok som lovar snikmord og harde konkurransar, er det overraskande lite snikmord og harde konkurransar som faktisk skjer. Talet på snikmord Celaena gjør i boka: 0.

Ein skulle tru at om ein puttar tjuvar og snikmordarar saman, så blei det lite nevekamp, dolkar i ryggen og sarkastiske kommentarar. I staden er det ein langdryg konkurranse med blant anna bogeskyting, rarpellering og identifisering av gifter som står på programmet. Det som derimot har fått stor plass i boka, er kjærleikslivet til Celaena. Ikkje så rart, i og med at ho er den vakraste snikmordaren i landet. Og den dødelegaste. Eindimensjonale karakterar og ei haltande handling gjør at boka berre får to av fem komma av meg.


... (Blogginnlegget er hentet fra , skreiv han.)
Viewing all 16995 articles
Browse latest View live