Quantcast
Channel: Privatblogger – Norske bokblogger
Viewing all 16995 articles
Browse latest View live

Bokanmeldelse: Finne Ly av Aina basso

$
0
0
Forlag: Samlaget
Tittel: Finne Ly
Forfatter: Aina Basso
Format: Innbundet
Sideantall: 261
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på et år
Kilde: Leseeksemplar












Forfatter


Aina Basso er født i 1979 og er en norsk historiker, skribent og forfatter. Hun debuterte med ungdomsromanen Ingen må vite i 2008. I 2010 kom hun ut med en bok for voksne, Fange 59. Taterpige. Hun ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for beste barne - og ungdomsbok i 2013 for Inn i elden. Aina Basso er også spaltist i Nationen og Sunnmørsposten.



Tidligere i år hadde jeg mitt første møte med forfatteren gjennom boken Inn i elden og den gav mersmak så når hun nå ga ut en ny bok måtte jeg selvfølgelig lese den.

Finne ly er en historisk roman om fordommer og frihet, den handler om romani folkets forholdsvis nære forhistorie og vi treffer den unge kvinnen Hanna som kommer til den avsidesliggende gården langt inne i Finnskogen for å søkte tjeneste, året er 1849. På gården bor det en gammel enkemann med to voksne sønner, Johannes og Harald. En kan trygt si at disse brødrene er forskjellige for mens Johannes virker som en litt følsom,sympatisk og kanskje en litt sart type så er Harald en brautende og ufordragelig type som er altfor sid på flasken. Og begge brødrene får et godt øye til vakre Hanna...


Hanen gjel og hunden gøyr sine tre bjeff til morgonen. 
Eg har drøymt om Hanna.
Eg reiser meg frå senga. løftar vatn til anledet, kjenner den vesle skjeggstubben over haka. Går til vindauget og skubbar det opp. Lufta strøymer. Eg lener hendene mot karmen og ser dagen kome.
Sola står opp attom skogen. Lyset nærmar seg garden på rydningen, hesten som beitar i skogskuggen, kryp i langsemd umerkeleg for auget. Forgyller øyra. manen, den rundmjuke mulen. Ryggen, halen,buk og hovar. Høyrer nyvakne fuglar i reir, mellom greiner. Strekker meg, set fingertuppane i taket. Kroppen løyser seg, ein lyd slepper bringa.Dreg på meg bukse og skjorte og går. Glaset står ope i eit gap mot dag.


Etter hvert som historien skrider frem blir det klart at Hanna som er av taterslekt har rømt fra tukthuset, og hun har kommet til gården for å gjemme seg, og selv om hun ikke er vant med gårdsarbeid er hun et arbeidsjern og steller godt med både folk og dyr på gården. Etter en stund blir savnet etter moren stort, hun er igjen på tukthuset, og når det en kveld kommer en omstreifende familie på døren gir Hanna dem litt mat. Dette blir ikke godt mottatt av Harald som er meget mistenksom mot Hanna i utgangspunktet. Etter dette blir Hanna mer rastløs og hun føler at hun svikter sitt eget folk med å bo som tjenestejente på en gård, alle vet at det omstreifende folkeslaget og bønder ikke går sammen.
Samtidig har hun ikke lyst til å reise fra Johannes heller.

Harald som hele tiden har gitt uttrykk for at han hater tatere begynner å planlegge et oppgjør med disse og Hanna blir til slutt nødt til å ta et valg...

Fuglar flaksar opp. Eg høyrer knitring  av flammar og snur meg. Leiren er i full fyr, oppakkingar og utstyr, ein hest som vrinskar iltert, steglar,fastbunden til eit tre. Så ser eg henne plutseleg, i flakkinga frå elden. Hanna står på andre sida av flammane, står der og ser på meg, løfter hendene i vêret og vinkar.



Dette var en bok det var en fryd å lese, ikke bare serverer forfatteren en sterk historie, hun gjør det med et slikt vakkert og lyrisk språk at jeg flere ganger måtte lese setninger og avsnitt om igjen. Jeg har oppdaget at bøkene til Basso MÅ leses sakte og nytes underveis. Jeg blir mer og mer forelsket i det nynorske språket etter hvert som jeg leser flere og flere bøker i denne språkdrakten.
Boken har to fortellerstemmer, Hanna og Johannes, og disse byttes det hyppig på og det er ikke merket på noe vis, helt til å begynne kunne det være litt forvirrende men det ødela ikke noe av leseopplevelsen for jeg kom fort inn i det.

Helt fremst i boken er det et lite avsnitt av Eilert Sundts beretning om Fante - eller Landstrykerfolket i Norge som kom ut i 1850, et bidrag til kunnskap om det lavere folkelivs historie. Han er for øvrig den samme Eilert Sundt som vi hørte  om i bøkene, D,C Danielssen og Ti tusen skygger.
Helt bakerst i boken står det om Hanna Fredriksdatter som står  registrert  i fantefortegnelsen av 1862 som nr 267 og som forfatteren har gitt en stemme til.
Selv om dette ikke er en bok du haster videre med så var det vanskelig å legge den fra seg også for man vil jo vite hva som skjer videre. 
Som sagt så har denne boken handling fra midten av 1800-tallet,men likevel så er den meget aktuell i våre dager for disse fordommene står dessverre like sterkt den dag i dag.En meget sterk historie som er skrevet i et aldeles nydelig språk og jeg anbefaler den på det sterkeste.


Andre som har lest og blogget om boken:
Tine
Elin
Åslaug
Lena







... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Pressemelding fra den internasjonale oversetterfederasjonen FIT

$
0
0
On 3 August the triennial Statutory Congress of the International Federation of Translators – the voice of associations of translators, interpreters and terminologists around the world – elected the 17-member Council of the Federation for the period from 6 August 2014 until the conclusion of the FIT Congress in Brisbane in 2017. The FIT Council […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Oversetterforeningen)

Ingen velger november

$
0
0
Det er 6. november, jeg har en arbeidsdag med et lite hull, tid for å skrive et dikt. Kaffekoppen har jeg, Espresso, laget på en skikkelig maskin, men drukket fra en altfor stor kopp. Været er bra til november å være, sol og blått, kald, klar og kjølig luft. Bladene er borte fra trærne. Mørketiden […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Helt grei poesi)

«Jenta som sluttet å snakke : krim» av Trude Teige

$
0
0
Utgitt av Aschehoug 2014

Vi møter igjen Kajsa Coren, journalisten som er hovedperson også i Teiges øvrige kriminalromaner: Noen vet, En hjelpende hånd og Svik. Nå bor hun i Losvika, stedet hun kommer fra, sammen med Karsten, deres felles lille sønn Jonas, og Kajsas to barn fra første ekteskap.
En kvinne blir funnet drept i eget hjem. Hun er pyntet i svart kjole, sittende ved vinduet der hun tilbrakte mye tid mens hun levde, hun hadde stor interesse av å observere hva naboer og forbipasserende holdt på med. Kvinnen er datter av en predikant som ble funnet drept i samme hus ett år tidligere. Det lukter naturlig nok av at det kan være sammenheng mellom drapene, og Kajsa begynner med sin gravende journalistikk å gjøre seg kjent med drapsofferet og hennes historie…

Av Teiges kriminalromaner har jeg likt Noen vet og Svik. En hjelpende hånd og årets roman er jeg dessverre ikke like begeistret for. Plottet virker søkt denne gangen, det hjelper ikke for meg at hun får belyst viktige tema gjennom romankarakterenes ublide skjebne.

Jeg finner det også vanskelig å ta historien helt seriøst, på samme måte som jeg sliter med troverdigheten rundt alle mordene som ”pleier” å finne sted i Midsomer og Fjällbacka. Hvordan er det mulig at det foregår så mange mistenkelige dødsfall og drap på små idylliske steder? Uten at stedet avfolkes eller slutter å være den idylliske lille pletten?
Det skader også troverdigheten at personer, for eksempel leger og lærere som journalisten Kajsa snakker med, ikke bryr seg en døyt om taushetsplikten, bare babler i vei.

Språket kunne også vært bedre, her tror jeg det har gått vel fort i siste korrekturen. Blant annet er ”idet” brukt feil flere ganger; s 22: ”Idet samme svingte en stor…”, s 71 ”Idet samme kom en skikkelse til syne…”, s 253 ”Idet samme hørte de at…” og s 264 ”Idet samme hørte hun…”
”Idet” betyr ”i samme øyeblikk som”, så det blir feil/smør på flesk å skrive det slik. Enten må man skrive ”I det samme som…” (et mellomrom utgjør forskjellen) eller skrive om til for eksempel s 22 ”Idet de kom på framsiden av huset svingte en stor…”
Jeg synes også man kunne strammet inn ved å kutte en del unødvendige småord. For eksempel en hang til å bruke to preposisjoner etter hverandre, som s 102: ”Hun tok av inn på et sauetråkk” eller s 171: ”Tones rom vender ut mot Sissels hus”. Jeg ville foreslått disse forenklet til ”Hun tok av på et sauetråkk” og ”Tones rom vender mot Sissels hus.”
Jeg finner også noen uttrykk som blir litt upresise, som s 125: ”Eggesbø renset bihulene før han svarte…” (jeg tror mange kunne tenke seg å høre mer om metoden hans vedrørende opprenskning i bihuler), s 14: ”… barn ble kjørt mer enn før.” En velvillig leser skjønner selvfølgelig hva forfatteren har ment, men likevel.


Kajsa og Karsten har vært interessante bekjentskap, og jeg ser jo for meg at det kan være materiale til mange flere romaner om dem, kanskje helst hvis de flytter tilbake til Oslo. Men kanskje blir det litt tvangsmessig at man på død og liv (unnskyld uttrykket) alltid skal utvikle serier av alt?
Jeg vet i alle fall at Teige kan skrive bedre enn hva man får inntrykk av etter å ha lest årets roman.
... (Blogginnlegget er hentet fra Pervoluto)

Ho-ho-ho Holiday Read-a-thon

$
0
0
Takket være bokbloggene Bookshelfery og Caffeinated Book Reviewer, bestemte jeg meg for å bli med på Ho-ho-ho Holiday Read-a-thon.

Jeg kan ikke påstå at jeg har de største målene med denne, men forhåpentligvis får jeg tid (innimellom eksamenslesinga) til å lese disse julerelaterte bøkene;

Letters from Father Christmas av J. R. R. Tolkien
A Gift from Bob av James Bowen
The Tomten and the Fox av Astrid Lindgren ... (Blogginnlegget er hentet fra Lukten av trykksverte)

Harlan Coben i toppform

$
0
0
"Mannen som hadde giftet seg med mine drømmers kvinne, ser ut til å ha vært gift med en annen kvinne- for ikke å snakke om at han nå var, vel, død. For å si det på en annen måte: Natalie var ikke i begravelsen til sin mann. Det har krav på en slags respons fra meg, har det ikke?" (s.33)

Den amerikanske spenningsforfatteren Harlan Coben har blitt mer og mer populær i de siste årene. Ikke bare er han godt likt av kritikerne, men hans spenningsromaner, som ofte foregår i og omkring New Jersey der forfatteren selv bor, har også vunnet en stor leserskare over hele verden.

Jeg er en av dem.

I likhet med noen av sine berømte kollegaer, som Stephen King og James Patterson, har Coben skapt seg en nisje i det litterære landskapet. Der King for eksempel kan sies å skrive (dramatiske) grøssere med et særegent hjerte og Patterson (med sin store produktivitet) utgir den ene høyoktan action-boka etter den andre, kan man oppsummere Cobens forfatterskap ved å si at han skriver spenningsbøker med et stort hjerte.

Som leser har jeg stort sett ikke noe å si på hans evne til å holde leseren åndeløst fanget. Men jeg kan ikke si at jeg er like imponert over hvordan han håndterer de romantiske delene, aspektene eller understrømningene som etter hvert er blitt en obligatorisk del av hans bøker. I stedet for å styrke protagonistens motivasjon, få meg som leser til å heie enda sterkere på ham, får disse romantiske bi-historiene (som ofte får hovedkarakterene til å komme med svulstige erklæringer) leseren- i dette tilfellet meg- til å himle med øynene.

Før jeg legger frem et eksempel på denne, i mine øyne fatale feilen, la meg gi deg et kort hint om hva boka handler om: Jake Fisher er en intelligent og ung statsviter med en stor fremtid som professor i statsvitenskap. Hans kjærlighetsliv er dessverre ikke like lovende som hans yrkesliv. Faktisk er det heller ganske dødt. Jake har nemlig akkurat blitt dumpet av sitt livs store kjærlighet; kunstneren Natalie Avery. Grunnen hun oppgir er like sårende som den er enkel: Hun har bestemt seg for å gå tilbake til en ekskjæreste; kirurgen Todd Sanderson. Som om det ikke er nok, inviterer hun ham til bryluppet. Ingen forventer at han skal dra, men Jake drar. Sitter bakerst i en av de bakerste benkene og betrakter kvinnen i sitt liv gi sitt ja til en annen mann. Etter seremonien, kommer Natalie bort til ham og gjør et par ting klinkende klart for ham; at hun ikke elsker ham mer, og at hun vil at han skal glemme henne og la dem få leve i fred.

Jake går motvillig med på det. Han lover det. Og i seks år, seks lange år hvor det ikke har gått en dag uten at han har tenkt på henne, på den første gangen de traff hverandre på en retreat for spirende skribenter i Vermont, holder han løftet sitt. Så forandrer alt seg.

Det starter med en nekrolog som blir publisert i studentavisen på Colleget der han underviser. Todd Sanderson er død. For første gang på seks år vekkes Jakes rustne livsmotor. Dermed skjer det uunngåelige; han setter seg på første fly til Palmetto Bluff, South Carolina, der Natalie og Todd skal ha slått seg ned, og der begravelsen skal finne sted. Så kommer sjokket; den døde mannen er Todd Sanderson, men enken er slett ikke hans Natalie! Han blir enda mer forvirret når søsteren til Natalie, som var til stede under bryluppet, later som om hun aldri har møtt ham.

Bestevennen Benedict råder ham til å gå videre med livet sitt. Møte en annen, glemme Natalie. Men det makter han ikke. Senere erkjenner han overfor noen at ;"Latteren hennes var selve livet.[...]Vi fant et sjeldent og spesielt sted, et sted med farge og tekstur, og når du er så heldig å finne det, angrer du på hvert øyeblikk i livet da du ikke befant deg på det stedet, for det føles som bortkastet."(s.187) Er det rart at han blir beskyldt for å gå med rosafargede briller?

Gravingen hans vekker opp makter som er villige til å gå over lik for å få det som de vil, og Jake oppdager raskt at han burde ha tatt rådet til bestevennen og latt fortiden ligge i fortiden. Men da er det allerede for sent.

"Seks år" en heseblesende, spenningsfylt, fettfri og strøken spenningsroman. Karakterene, spesielt hovedpersonen, er sympatiske, utviklingen av plottet er troverdig, og slutten er ikke mindre enn fantastisk.

Det eneste som får boka til å skurre er kjærlighetsforholdet som er så sentralt for handlingen. I stedet for å fremstå som et forhold tuftet på voksne menneskers gjensidige tiltrekning og affeksjon for hverandre, sitter jeg igjen med et inntrykk av å ha lest om et tenåringsforhold. Selv språket Jake bruker om Natalie høres som om det er tatt fra en tenåringsroman for jenter. En gang når han skal beskrive hvordan forholdet mellom han og Natalie var, sier han dette; " Du synes synd på andre fordi de aldri kommer til å oppleve disse ustanselige utbruddene av lidenskap. Natalie fikk meg til å føle meg levende. Hun fikk alt rundt oss til å sprake og overraske." (s.187) Jeg vet ikke om andre, men denne lange passasjen (som forresten er på over tjueni linjer) hakket løs på troverdigheten til hele historien. Ikke fordi jeg har et problem med folk som er forelsket eller store kjærlighetserklæringer, men det er en tid og sted for alt. Og disse pompøse linjene skurret i denne boka.

Det er likevel en liten rift i en ellers solid og velplottet spenningsroman. En jeg, tross de svulstige delene, ikke har noe problem med å anbefale på det varmeste. Dette er Harlan Coben i toppform.

Tittel: Seks år
Utgitt: 2014
Forlag: Cappelen Damm
Sider: 318

Terningkast: 5#bok #bøker #anmeldelse #spenning #skjønnlitteratur #HarlanCoben ... (Blogginnlegget er hentet fra Leseriet)

Kindle på ønskelista?

$
0
0
Årets julegave? Jeg bare undrer. Enten til deg selv eller noen du er glad i, eller begge deler? Jeg vet om mange som ville blitt glade for dette brettet. AMAZON Kindle lesebrett, fås hos Multicom i Norge. De har versionen jeg har, Kindle paperwhite 6 tommer til 1130 kr og den billigste utgaven av 6-tommeren i forbedret utgave til kr. 890.

Grunner til å velge Kindle og sikre seg nå, før julerushet tømmer lageret:
- Utviklet for å gi den beste leseopplevelsen.
- Ingen gjenskinn i kraftig sollys
- Les med en hånd - over 30% lettere enn iPad mini
- Batteriet varer i uker, ikke timer

- Du blir ikke forstyrret av facebook og andre ting du kanskje har på iPaden eller android nettbrett. 
... (Blogginnlegget er hentet fra Bokloftet: Øverst i huset, innerst i hjørnet, et eseløre)

Kjære, av Linnéa Myhre

$
0
0
Jeg tenkte å skrive denne anmeldelsen i brevform. For å hedre forfatteren og for å understreke romanens form. Jeg ville skrive om boken ved å skrive til dere. TIL dere. - Men etter å lest andres anmeldelser forstod jeg at det ikke var noen revolusjonær løsning. Alle andre har gjort det. Akkurat som veldig mange andre har skrevet roman i brevform. Andre, som har briljert med litterære kvaliteter.


- Men ikke alle har et like viktig budskap. Noe å si. Virkelig fortelle.




Kjære, av Linnéa Myhre

Utgitt i 2014.

Og det har Linnéa Myhre. Gjennom flerfoldige såre og humoristiske brev åpner hun seg. Viser hvem hun er, hva hun tenker, og hvorfor hun tenker som hun gjør. Hun gir av seg selv.


Hun vil så gjerne bli sett, skriver Linnéa. Hun har et oppmerksomhetsbehov langt utenom det vanlige, sier hun. Kanskje vi alle har det slik, men ikke alle tør å si det høyt. Men det er helt greit. Vi trenger Linnéa. Vi ønsker å se henne, for gjennom henne ser vi også alle de andre som sliter.
  • Anslagsvis 50 000 norske kvinner i aldersgruppen 15-44 år lider av spiseforstyrrelser.
  • Mellom 6 og 12 prosent har depresjon til enhver tid. Betydelig flere rammes en eller annen gang i løpet av livet.
  • Rundt en fjerdedel av befolkningen i Norge vil rammes av en angstlidelse i løpet av livet, og 15 prosent i løpet av et år. - Kilde: Psykiskhelse.no
Siden utgivelsen av hennes debutbok Evig Søndag, en samling dagboknotater, har hun skrevet brev. Brev til familien og vennene. Til matprodusenter, kyniske redaktører og idealistiske psykologer. Til kjæresten, nesten-kjærester og til undulaten. Ikke minst: brev til seg selv.


Brevene er selvutleverende, men like fullt verdige. Dønn ærlige, kamuflert med humor. Litt sarkastisk, litt trist. Og proppende full av respekt for sine nærmeste. Livredd for å såre andre, til og med faren hun med all tydelighet har et anstrengt forhold til. En pappa som glemmer å ringe for å gratulere med dagen og som ikke har internett på hytta. En pappa hun både vil være nær, og som hun samtidig ønsker å holde på avstand. En pappa hun ikke forstår, både på grunn av hans oppførsel men også på grunn av hvordan hun, hennes sykdom, oppfører seg mot ham.


Det har vært et savn for henne. Et problem hun ikke helt forstår hvordan hun skal løse, eller om hun egentlig ønsker å løse det. Om det er behov for det. Hun har jo sin mamma. En mamma som har sett sin datter reduseres til en utmattet kleshenger. Som har sett henne gå amok på kjøkkengulvet i full angst over å ikke vite hva hun har blandet inn i middagsgrøten. En mor som alltid tar imot henne med åpne armer, selv når hun tror hun fortjener det minst.
«Det er ikke lenger noen jeg ønsker å gi skyldfølelse eller straffe, og jeg er ikke nysgjerrig på hvordan begravelsen min ville ha vært. Kanskje litt, bare. Jeg kan ikke se for meg at det vil være noe annet enn en lettelse for deg heller, mamma, det kan jo ikke være noe hyggelig å være mor til noen som ikke setter pris på livet. Du må få slippe å forholde deg til en datter som alltid takker nei til forslagene dine, ikke blir glad for gavene du gir, og blir sint når du tilbyr henne mat. En datter som ikke svarer på meldingene du sender, og som aldri responderer når du forteller hvor glad du er i henne.» - Brev til foreldrene.

Og så redd Linnéa er. Den iboende, stadig tilbakevendende frykten for å fortsatt som 30-åring måtte krype sammen i fosterstilling og gråte trøstesløs i fanget til sin mor. Ikke fordi hun ønsker det, men fordi hun ikke kan hjelpe for det. Hun vil jo fungere som alle andre. Det er ikke noe annet hun heller vil. Sånn egentlig.


Hun trenger bare hjelp. Mamma er der for henne og venner tar henne med seg ut. Deres oppgave er ikke å gi henne råd om hvordan hun skal takle livet. Hun trenger – og får - profesjonell hjelp.


Og det er et tankekors. Brevet hun skriver til sine venner hvor hun takker for at de er der. Lar henne leve slik hun vil, selv om hun vet hvor redde de tidvis er for henne. Hun takker de for alle rådene de ikke gir henne. Hun får jo profesjonell hjelp. Hun trenger ikke råd fra andre enn han. Psykologen. Eksperten. Hun er så trygg hun kan være. Venner skal få lov til å bare være venner.


Mottakerne av brevene er mange og vidt forskjellige. Ingen er av uten betydning. Ei heller de få ordene til statsministeren. Ei heller den tilsynelatende morsomme hilsenen til Natreen, hvor Linnéa ydmykt ber produsenten om å endre designen på sukettholderen.


VGs anmelder kritiserer henne for å ikke la alvoret få stor nok plass. Jeg er ikke enig. Jeg ser alvoret, tidvis godt kamuflert i lett sarkasme og formildende omskrivninger.


Det dypeste alvor og mest bitende ironiske går hånd i hånd. Hyllesten til suketter forteller oss mer enn noe annet om tvangsnevroser og problematisk forhold til mat. Likeledes knivingen med statsministeren om å komme lengst i Candy Crush, et selvpålagt liv innenfor de fire trygge vegger, med minimale utfordringer annet enn å overleve. Akkurat som om ikke det er mer enn nok. Forsøke å få tiden det tar å våkne og sove igjen, til å inneholde noe. Bare ett eller annet. En slags rutine. Gjøre noe meningsløst meningsfullt.


Jeg reagerer derfor med forundring når jeg leser Universitas anmeldelse. Hennes univers kritiseres for å være «klaustrofobisk liten», at hun har et svært begrenset antall interesser og et snevert liv.


- Vel. Jeg trodde det var litt av poenget. Sykdomsbildet poengteres. Alt sentreres om den syke, om hvordan man skal meste hverdagen, alle utfordringene, unngå alle utfordringer, få tilstrekkelig oppmerksomhet, og slippe å få noen oppmerksomhet.


Anmelderen virker i det hele tatt å være litt for opptatt av å bruke det flotte uttrykket solipsisme, et ord jeg måtte google for å fatte betydningen av.
"Solipsisme er en filosofisk teori som hevder at jeget er det eneste som eksisterer, og følgelig at verden og andre mennesker kun eksisterer som en del av jegets bevissthet." - Kilde: Wikipedia.no

Akkurat som den psyke går inn for å være psyk. Akkurat som om det bare er å skjerpe seg, så blir man igjen som de andre. Fungerer brillefint i samfunnet.
Kjære Universitas-anmelder, 
Jeg håper at du slipper å måtte oppleve at venner eller familiemedlemmer av deg blir psykisk syke. Spisevegring, depresjoner, hva som helst. Jeg håper at du slipper å måtte forholde deg til deres solipsistiske tankegang. 
Jeg håper derimot at du likevel tilstreber deg en viss forståelse og empati for de du ikke kjenner som har slike utfordringer. En slik ekstrem selvsentrering er aldri noe man frivillig velger. 
Med vennlig hilsen
Ellikken
Det er i aller høyeste grad mye alvor i disse brevene. Det er bare ikke like tydelig som i de ærlige, vonde brevene til hennes nærmeste. Som når boken åpner med et selvmordsbrev til foreldrene. Hun som trodde hun hadde så mye å fortelle i et selvmordsbrev, skriver hun. Så vondt det er å se at hun ikke har stort å fortelle.


Og så godt det er å lese det siste, avsluttende brevet. Brevet til kjæresten. Hennes aller første, ordentlige kjæreste. En som er der for henne til tross for at hun ikke er som hun ønsker å være. Hun skriver lett og morsomt, men like fullt er det så til de grader rørende i all sin enkelhet. Hun har fått en ny avhengighet, skriver hun. Han. Og det kan hun leve med.


Det er jeg veldig glad for.


De fleste kjenner hennes historie. Historien om bloggeren som slo seg opp og frem som en skarp protest mot alle rosabloggerne som fokuserte på dagens outfit og nye sminkeprodukter mens de fortalte om et liv i sus og i dus. Plutselig var Linnéa der, sinna på verden og sutret om den minste lille bagatell. Satt inne under et pledd, fråtset i taco og oppdaterte leserne om undulaten Twitters meningsløse liv.
« (…) jeg hadde jo aldri gått og ringt på for å si hei. For huset ditt er privat, og jeg tipper at du misliker uventede gjester like mye som meg. Jeg er ganske sikker på at jeg aldri kommer til å ringe på en dør igjen uten å ha sagt fra på forhånd at jeg kommer. Slik jeg alltid gjorde da jeg var liten, og som jeg gjentok en gang i timen dersom jeg ikke fikk komme inn den første gangen. Jeg lurer på hvor det gikk galt. Hvorfor jeg på det tidspunktet helt uanfektet kunne ringe på igjen og igjen, helt til jeg fikk lov til å komme inn, og hvorfor jeg i dag ikke kan komme på noe verre enn et avslag.» - Brev til psykiateren Finn.

Det var bare en ting til. Linnéa var syk. Veldig, veldig syk. Depresjoner og spisevegring tillot henne å leve et liv på nettet, men ikke stort mer. Folk lo. Lo seg skakke av hennes skjeve blikk på verden. Noen få visste. Omsider visste alle.


Og likevel herjet nettrollene i kommentarfeltene. Disse anonyme som fortalte henne hvor irriterende og sytende hun var. Hvor lite verdt hun var, og hvor lei alle var av henne. At hun ikke ville lykkes med noen verdens ting.


Et av bokens aller sterkeste brev er stilet til nettopp en av disse. Sterkt, fordi hun viser en trassig stolthet og hardt opparbeidet selvrespekt som ikke fordømmer og latterliggjør ham, men som viser en voksende selvinnsikt og modenhet.


Denne prosessen er tydelig gjennom hele boken. Hun vil så gjerne, prøver så hardt, selv om det kanskje ikke alltids synes. Selv om hun får kraftige tilbakefall. Selv om de mest sannsynlig også vil komme i fremtiden.


For har man først utviklet spiseforstyrrelser, utviklet angst og depresjoner, så blir du ikke kvitt dette ved å svelge en pille og skjerpe seg. Du må leve med det. Jobbe med det. Hele tiden. Hele livet.


- Noe hun også forteller til den unge jenta som i en e-post forteller at hun føler seg litt tykk, og at hun håper å kunne få anoreksi. At det må være en enkel måte å bli tynn på. Det er sterkt å lese.


Og det er akkurat dette jeg mener i innledningen. At mange har skrevet brevromaner før henne, folk med litterære kvaliteter, men som kanskje ikke nødvendigvis har et like viktig budskap. Ikke like viktig som Linnéas.


Jeg har ikke lest hennes første bok, Evig søndag, og vet ikke hvordan disse to fungerer sammen. Kanskje overlapper de hverandre, kanskje utfyller de hverandre. Evig søndag med sine dagboknotater, Kjære med sine brev. Jeg vet bare at Kjære fungerer som roman. Jeg vet at hun skriver godt nok til at alt henger sammen og er lett å lese. At innfallsvinkelen og vekslingen mellom alvor og humor fenger bredt og vil tiltrekke seg lesere som kanskje ikke leser så mye ellers. Kanskje også ungdom som sliter i stillhet. Mennesker som trenger å vite at de ikke er alene, at de forskrudde tankene de skjuler allerede er tenkt av andre. At det er en kamp, men at man aldri kjemper alene. At alt er lettere om man er sammen om problemene.  At man selv om man står der, fullstendig avkledd, likevel kan blomstre med sin verdighet.
Kjære Linnéa, 
Ikke si det til noen, men jeg har stemt flere ganger på deg og svensken i Skal vi danse. Jeg liker deg og heier på deg. 
Klem fra
Ellikken
P.S. Unnskyld for at jeg sliter sånn med bokstaven E med strek over. I alle fall når streken skal peke riktig vei.
Jeg vil gjerne at mange skal lese denne brevsamlingen. Sette seg inn i hvordan det kan gå såpass galt. Hvordan man tror man har kontroll, selv om alle ser at du har mistet den. Hvordan livet ditt styres av knallhard regime med klokkeslett og kalorier. Hvordan du ikke makter å komme deg opp fra sofaen, hvordan God Morgen Norge blir alfa og omega for at du skal klare å få i deg en lompe med sukrin til frokost. Hvordan du må avlyse kinoavtaler med venninner fordi filmen varer litt lenger enn tidspunktet for kveldsmat. Hvordan en fritert sushibit kan få deg til å legge deg under dyna i ukesvis. Hvordan det kan gå så langt at alt du ønsker er å dø. Ikke fordi du hater deg selv. Men fordi du tror alle andre hater deg.


Jeg vil at vi skal forsøke å forstå. Være der for deg.


Det blir som på omslagsbildet. Litt famlende. Men det er greit, vi forsøker sammen.


Du, som er ung og pen. Har venner som alltid stiller opp for deg. Foreldre som elsker deg over alt i verden. Du, som bor i verdens rikeste land. Selv du.




Kilde: Leseeksemplar. Bedt om og mottatt fra forlaget. Tusen takk.

Andre bloggere: (Mette-Mor) Andre? Legg gjerne igjen link i kommentarfeltet!

... (Blogginnlegget er hentet fra ellikkens bokhylle)

Helgelektyre(67)

$
0
0
Da har jeg nettopp sett slasheren Caged eller Captifs som den egentlig heter siden det er en fransk slasher. (Jada, jeg ser omtrent alle slashere og skrekkfilmer på alle slags språk. Er ikke nøye på det). Og når man er i dårlig humør så passer det utmerket med en slasher. Jeg foretrekker som regel skrekkfilmer med en god historie og snikende uhygge, men av og til er det greit med enkle slashere også og se andre pines. Glemme seg selv en stund. Det er min form for terapi for tiden. Det er grusomt å ha så mye fritid som jeg har. Råtner opp snart. Før kunne jeg kjøre selv i det minste og det var en form for terapi det også. Bare kjøre seg en tur, men jeg har kjøreforbud på grunn av helsetilstanden. Ikke greit å kjøre når man er konstant svimmel og kvalm, men jeg savner det. Men disse forbanna autoritetene som tror man kan bestemme over en. Så jeg har fått kjøreforbud og det har jeg hatt siden juni i fjor. Jeg har ikke rørt bilen siden da og det er et savn for det var på en måte den eneste "friheten" jeg hadde og jaggu skulle jeg ikke bli fratatt det også. Først bestemmer de at jeg ikke skal jobbe foreløpig og så gi meg kjøreforbud. Kan ikke kjøre i denne tilstanden pga svimmelhet for da er man en fare for seg selv og andre i trafikken. Jeg gir fullstendig blaffen i hva som skjer med meg, men vil selvsagt ikke få skylda for andres skader/død heller. Så bilen står parkert i garasjen, stakkars ... Så det er ikke rart at tiden går tregt når man nesten ikke får gjøre noe man vil ... Sitter fanget i meg selv og mitt eget liv. Ikke rart man råtner opp.

Dessuten har jeg som sagt altfor mye fritid og har ikke peiling på hva jeg skal fylle tiden med. Har alvorlige fritidsproblemer for tiden. Kan jo ikke sitte her og lese bøker og se filmer hele dagen. Jeg liker det, det er ikke det, men det blir for monotont i lengden. Tro meg. Før i tiden gledet jeg meg sånn til å bli pensjonist og gjøre hva jeg ville, men tiden som sykmeldt var godt de første to ukene, og så ble det bare grusomt. Savner å ha noe å gjøre, den grå hverdag. Være opptatt med noe. Så vet ikke hvordan jeg skal holde ut. Alt går så jævla sent. Kan jo ikke drikke kaffe og glo ut av vinduet hele dagen heller, noe jeg har gjort mye av. Hva ville dere ha gjort i min situasjon? Er bare så jævla lei av meg selv og hele livet. Jeg kan ikke noe for det.

I mellomtiden drukner jeg meg selv i bøker og fortrenger virkeligheten så mye som mulig. Og natt til torsdag ble jeg endelig ferdig med denne evighetsboka:

Barfotdronningen - Ildefonso Falcones

Endelig ble jeg ferdig med den. Den seigeste boka jeg har lest på lenge og jeg avbryter aldri bøker. Så brukte i underkant av to måneder på å lese ferdig denne. Sjeldent jeg bruker så lang tid på å lese ferdig bøker, men denne boka var en real tålmodigshetstest. Anmeldelse av den kommer forhåpentligvis på lørdag. Vi får se.

Og i helga skal jeg lese videre i denne:

Nøkkelen - Mats Strandberg & Sara B. Elfgren

Tredje og siste bok i Engelsforstrilogien. Denne er litt tykkere enn Barfotdronningen som jeg nevnte i sted, men heldigvis går det fortere å lese denne. Den er ikke så seig og har mer fart. Men tviler på at jeg blir ferdig med den i helga og jeg er heldigvis ikke redd for mursteiner for de har jeg lest mange av.

Og i natt skal jeg begynne på en ny bok, nemlig denne:

Billie Ve - Julia Kahrs

Blir en lettektyre i natt fra målgruppa: barn/ungdom. Jeg leser jo bøker fra alle målgrupper, og det gjør jeg meg ingenting. Er man interessert i bøker, så er man det. Sånn er det med den saken.

Videre i helga skal jeg lese enda mer vandrehistorier fra denne samlingen:

Too Good to Be True: The Colossal Book of Urban Legends - Jan Harold Brunvand

En interessant og sær bok med mange vandrehistorier, men noen sære interesser må man jo ha. Om jeg blir ferdig med denne eller boka Billie Ve i løpet av helga vet jeg ikke. Jeg vet bare at jeg ikke blir ferdig med Nøkkelen siden det er en murstein og trenger litt lenger tid. Så vi får se. Tar det som det kommer.

Og som vanlig sier jeg ikke hva bøkene handler om eller hva jeg syns om dem, sparer heller det til anmeldelsene fordi jeg vil holde helgelektyre-innleggene så enkle som mulig.

Så får jeg finne senga selv om jeg ikke er trøtt. Sover fremdeles like dårlig og av og til ingenting. Men skal i alle fall begynne på en ny bok i natt så får vel lest en del.


Ukas låt: One of us is gonna die young av The Ark

Beste bit av låta:

There's a lot to be said and to be done today
Cause one of us is gonna die young
Before they put us in a coffin I've got things to say
One of us is gonna die young
One of us is gonna die young


Digger tittelen på låta. Og hvem gidder vel å bli gammel? Ikke jeg i hvert fall. Kommer nok til å kjede meg i hjel lenge før den tid. Vet ikke om jeg holder ut til jeg blir 40 en gang, i så fall må jeg ha mer å gjøre her i livet enn å trø hjemme, gitt. 

God natt og god helg.


... (Blogginnlegget er hentet fra I Bokhylla)

Den nye Neuhaus: «Die Lebenden und die Toten»

$
0
0

Det er rett før jul. Nygifte politietterforsker Pia Kirchhoff har pakket koffertene og er klar til å reise bort med sin nybakte ektemann. For å gjøre kollegaen Oliver von Bodenstein en tjeneste sier hun ja til å stikke bortom et åsted, selv om hun har ferie. Hun skal bare være til stede inntil han når fram, – en kollegial vennetjeneste som kan ta maks en times tid. Drevne Neuhaus-lesere forstår naturligvis umiddelbart at både ferie og bryllupsreise går fløyten. For det som møter Pia og etter hvert også Oliver er et uhyggelig åsted: en eldre kvinne, som gikk tur med hunden, har blitt skutt. I nærheten finner politiet spor etter gjerningsmannen som har ligget i skjul og ventet på offeret. Kort tid etter slår snikskytteren til igjen. Også denne gangen er offeret en eldre kvinne, opptatt med julebakst på kjøkkenet sitt. Truffet av et målrettet skudd på lang avstand gjennom kjøkkenvinduet. Både skytterens presisjon, ammunisjon og måten han tydeligvis overvåker ofrene på tyder på at politiet jager en svært profesjonell snikskytter. Så profesjonell at politiet mistenker en leiemorder. Men hvem i all verden skulle leie noen for å ta livet av eldre kvinner som går tur med hunden og baker julekaker? Verken ofrenes pårørende eller politiet kan se at de drepte hadde fiender. Men så en dag mottar en journalist noen merkelige dødsannonser, én for hvert offer. Dødsannonsene er skrevet under med ”Der Richter”, dommeren. Pia og Oliver forstår at det et eller annet sted i ofrenes fortid fins et sammenfallende punkt. Men hvilket? Og hvor mange ofre har snikskytteren på sin liste før han – eller hun – er ferdig med jobben?


Nele Neuhaus, en pageturnerforfatter på øverste hylle, er en av min absolutte favoritter blant tyskspråklige kriminalforfattere. Ikke bare skriver hun skikkelig tjukke bøker og ikke noe tynt og fislete som man har lest ut nesten før man har satt seg ned, men hun konstruerer spennende plot hvor ytre og indre handling henger sammen, og hvor alle handlingstrådene til slutt avsluttes på en plausibel måte. Neuhaus er en rutinert og leservennlig forfatter, har full kontroll på spenningsnivået og får leseren med seg i alle svinger. I motsetning til mange kriminalforfattere lykkes hun også godt med å skape en balansegang mellom politietterforskning og etterforskernes privatliv. 

Die Lebenden und die Toten ligger velfortjent på topp på Spiegels bestsellerliste. Krimlesere som ikke leser tysk, men som likevel er nysgjerrige på Nele Neuhaus kan glede seg over at hun etter hvert kommer ut på norsk på Gyldendal forlag. 
 
Die Lebenden und die Toten  er sjuende bind i serien om Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein: Eine ungeliebte Frau, Mordsfreunde,Tiefe Wunden, Schneewittchen muss sterben, Wer Wind sät, Böser Wolf og Die Lebenden und die Toten. Og det som er enda bedre: det kommer flere bind.

Ta en tur innom forfatterens hjemmeside. Og les mer om Nele Neuhaus på Tyskbokhylle herog her.

Nele Neuhaus: Die Lebenden und die Toten (Ullstein 2014)
... (Blogginnlegget er hentet fra Tyskbokhylle)

Vinterfolket av Jennifer McMahon

$
0
0
Noen ganger kommer en over bøker som trekker oppmerksomheten din mot seg bare pga navnet på boka.Denne var litt sånn for meg. Jeg elsker jo Margit Sandemos serie Sagaen om isfolket ! Og denne heter Vinterfolket...jeg måtte jo bare lese den.
Jennifer McMahon har skrevet flere bøker men denne er den første som er utgitt på norsk. Håper inderlig de vil oversette flere !

Gjennom alle tider har det forsvunnet folk på mystisk vis i den lille landsbyen West Hall i Vermont. Dette har skapt en del legender og spesielt går det historier om Sara Harrison Shea. Hun var en mor som elsket sin datter overalt på jord. Og når hennes elskede datter dør i en tragisk ulykke faller Saras verden sammen. Bare noen måneder senere blir hun funnet drept bak huset sitt.
Hundre år senere bor 19 år gamle Ruthie i Saras hus sammen med moren og lillesøster Fawn. Moren forsvinner sporløst og mens Ruthie leter etter spor av henne i huset finner hun Saras dagbok under gulvet i morens soverom. Der finner hun gamle mysterium og og utrolige historier hun ikke kan tro er sanne. Men hun er ikke den eneste som leter etter noen som er forsvunnet,og funnet av dagboken går ikke upåaktet hen. Vil historien gjenta seg selv?
¨
Oh, spennende ! Det er ikke ofte man finner slike bøker for voksne i dag. Mørk spenning, dyster og thrilleraktig :) Jeg liker den veldig godt! Jeg liker den nervepirrende stemningen, mysteriet som henger i hver side. Hva skjedde nå, går det an? Mystisk og fantastisk. Minner meg litt om Snøbarnet av Eowyn Ivey, litt magisk og helt fantastisk !
Språket flyter og gjør den god å lese, spenningen er godt fordelt så du mååå bare lese videre. Jeg håper de vil oversette flere av hennes bøker for dette var god lesning :)


  • Forlag: Bazar Forlag
  • Utgivelse: 15 september 2014
  • Sjanger: Thriller
  • Oversetter: Kirsti Øvergaard




... (Blogginnlegget er hentet fra " Born to be a reader")

Kjente jeg deg? på Hamar Kulturhus

$
0
0



I går var jeg på Premièren på forestillingen "Kjente jeg deg" som er laget over 
Rolf Jacobsen sitt liv og dikting.
Wenche Medbøe og Toralv Maurstad var fantastiske skuespillere som formidlet stoffet på en ny og moderne måte. 


Amund Maarud spilt på mange ulike gitarer og fikk frem de mest fantastiske lydene i de. 
Han sang også noen av Rolf Jacobsen sin dikt, nydelig.
Diktet jam, jam kom med "fullt drønn på", fantastisk

 Livet til Rolf Jacobsen ble fortalt kronologisk gjennom forestillingen på en morsom, fantasifull og leken måte. Disse to skuespillerne levde seg fantastisk flott inn i rollen. Jeg må innrømme at når Toralv  Maurstad sine tårer begynte å renne og han ble rusten i røsten når han leste diktet 1. desember, ja da rant det en tåre hos meg også der jeg satt på første rad. Det er diktet om kona som ligger under den brune kransen

Fantastisk, Fantastisk,Fantastisk!
At tre mennesker kan få en så flott forestilling formidlet er imponerende. 
Forestillingen viste mange av de sjangere som Rolf Jacobsen jobbet med og det musikalske tonespråket likeså.


Alle som har vært delaktige i produksjonen fikk blomster, nr to er sønnen til Rolf Jacobsen.
Produsenten av stykket er Wenche Medbøe. 
Manus: Liv Borg Thoresen(stripete jakke), Wenche, Toralv og Barthold Halle (ikke tilstede)
Takk for en fantastisk forestilling!




Takk Wenche og dobbelt gratulasjon!
Wenche er bestemor til Cornelia og jeg er Cornelias tante .
Cornelia fikk tvillinger på tirsdag, to jenter.
Svein Tore broren min var gift med Wenches datter i mange, mange år.
Så det var virkelig hyggelig å se og hilse på deg igjen Wenche.




Jeg har jobbet en del med diktingen til Rolf Jacobsen selv i smykker og da jeg gikk på Drama og Litteratur hadde jeg og noen andre eksamenforestilling vår over Rolf Jacobsen sitt liv og dikting, så jeg er veldig kjent med mange av disse diktene. (Det var i 1994).

... (Blogginnlegget er hentet fra KLEPPANROVA)

Ekspedisjonen av Monica Kristensen.

$
0
0
Ekspedisjonen er Monica Kristensens femte krim fra Svalbard. Og det er tydelig at hun har et godt grep om sjangeren og stedet. Jeg har kun lest en av de fra før, Den døde i Barentsburg og likte den veldig godt. Kanskje må jeg skaffe meg de tre andre også !

En norsk ekspedisjon på vei til Nordpolen blir rammet av uforklarlig sykdom blant hundene og mennene som deltar. Men når redningshelikopteret kommer fram nekter ekspedisjonslederen å gi opp turen. Den erfarne sysselmannsbetjenten Knut Fjeld sender den sykeste av dem tilbake til Svalbard og blir selv med ekspedisjonen på turen videre mot polpunket. Men det er et enormt press både fysisk og psykisk og moralen blant deltagerne faller fort. Og som ikke kulda og stemninga i leiren er nok til å bryte de ned er det en annen trussel som nærmer seg som de ikke aner noe om. I skyggene og kulden lurer en dødelig fare!

Monica Kristenesen er UTROLIG god på å skrive Svalbardkrim! Hun skriver så godt at du kan føle kulda som kryper oppover føttene, snøen som legger seg i lag over kroppen din, angsten og den skremmende stemningen gir deg gåsehud der du ikke trodde du kunne få gåsehud !!
.  Det skjer mye, både ute i kulda og på Svalbard. Hvem, hva og hvorfor ? er det du sitter og tenker mens du leser mens du drar pleddet godt rundt deg. Det er tydelig at hun kan litt om det hun skriver om. Jeg liker måten hun skriver på, lett og ledig men samtidig så sammensatt og med en rød tråd gjennom hele boka. Har du ikke lest noe av Monica Kristensen er det sannelig på tide du gjør noe med det. For dette er vel verdt å bruke litt tid på :)

  • Forlag: Forlaget Press
  • Utgivelse: 25 september 2014
  • Sjanger: Krim
... (Blogginnlegget er hentet fra " Born to be a reader")

Isabel Allende: Amandas gåte

$
0
0
Amandas gåte

Amanda Martín er en oppegående tenåring som bor i San Francisco sammen med sin mor Indiana. Moren driver en aromaterapi - og reiki-klinikk. Amandas far, Bob Martin, er førstebetjent i politiet. Foreldrene er skilt, men Amanda har sterke bånd til begge. Nå har det skjedd noen grusomme drap i storbyen, og Amanda følger interessert med i farens etterforskning. Hun oppretter en gruppe på Internett, bestående av "freaker" fra hele verden. Her er en ung mann fra New Zealand, lenket til rullestolen etter en ulykke, en tenåringsjente fra New Jersey, ensom og full av angst, en jente fra Montreal med spiseforstyrrelser, en pensjonert oberst fra England, mannssjåvinist, men ekspert på våpen, og en foreldreløs afroamerikansk jente på tretten, med svært høy IQ.
Denne gruppa spiller Ripperspill, og går med stor iver inn i detaljene fra hvert mord. Da også Amandas mor, Indians forsvinner, blir leken svært alvorlig.

I tillegg til at dette er en kriminalroman, er det også en kjærlighetsroman, med antydninger til sjalusidramatikk. Selvfølgelig, skulle jeg til å si. For det er jo Isabel Allende! Indiana har flere tilbedere, da hun er en strålende kvinne. En av disse er forhenværende Navy-Seal,Ryan Miller. Han har hatt store oppdrag i blant anna Afghanistan, der han utførte saker han aldri glemmer.
"Men ennå har man ikke perfeksjonert metoden for å dempe de klokkene som skraller i samvittigheten senere, etter slaget, når man igjen skal finne sin plass i den nor male verden, og man får tid til å tenke seg om, når marerittene og skammen setter inn, alt det som alkohol og narkotika ikke kan mildne. Og når det ikke finnes noe sted man kan få utløp for det oppdemmede raseriet, ypper noen til slagsmål i barene, mens andre skamslår konene og ungene sine."
Ryan Miller spiller en stor rolle når opprullingen av sakene nærmer seg.
 
Livshistoriene til mange av personene i boka dukker opp etter hvert, og som vanlig skriver Isabel Allende med varme og klokskap. Her er det alltid omtanke og menneskelighet. Men likevel er dette så absolutt ikke den beste boka hun har skrevet. Den ble noe langtekkelig, og underveis tenkte jeg at hun kanskje ikke bør skrive krim, da jeg ellers er svært fascinert av bøkene hennes. Men den var så absolutt verdt å lese.


Gyldendal
2014
398 sider
Oversatt av Kari og Kjell Risvik
... (Blogginnlegget er hentet fra Min bok- og maleblogg)

Omtale; The Tomten and the Fox av Astrid Lindgren

$
0
0
I forbindelse med read-a-thon'en jeg er med på for øyeblikket, leste jeg kjapt igjennom bildeboka "The Tomten and the Fox" av Astrid Lindgren (den norske oversettelsen har tittelen "Reven og nissen").

Boka omhandler reven som på vinterstid er på jakt etter mat i nærheten av en gård, men ender opp med å få grøt av tomten, mot at reven ikke spiser hønene.Handlinga i boka er forøvrig inspirert av et dikt, skrevet av Karl-Erik Forsslund.

Selv om jeg er voksen, så jeg en viss sjarm i boka, og likte illustrasjonene. Vil tro at boka sikkert kan brukes til høytlesing for småunger når det nærmer seg jul. ... (Blogginnlegget er hentet fra Lukten av trykksverte)

Bokomtale: Råta

$
0
0
Forfatter: Siri Pettersen Forlag: Gyldendal Utgitt: 2014 Kilde: Leseeksemplar Hirka er strandet i en døende verden, dratt mellom menneskejegere, likfødte og lengselen etter Rime, vennen hun ville gitt alt for å se igjen. I vår urbane virkelighet er hun fritt vilt. Men kampen for … Les videre ... (Blogginnlegget er hentet fra Lesehesten)

LEST 2014 – HØSTEN + PROSJEKTLANSERING.

$
0
0
Norske 2014 bøker og årets Bookershortlist. 2015 siger nærmere og jeg tvangsleser kryssbøker hvert ledige minutt, dvs, når jeg ikke lystleser bøker jeg allerede burde ha lest,
 og impulsleser ungdomsbøker.


41 bøker lest siden siste telling
4mnd. (juli, aug, sept, okt + 2 fra november)
Det er alt for mange til at jeg gidder trekke fram enkeltbøker, ikke Tiller og Renberg, ikke engang Vilhelm Moberg. Hevder ikke, at de som ikke har hørt Utvandrerserien på lydbok, på svensk, nesten, ikke burde ha lov til å kalle seg lesere.
Slikt kan man ikke hevde
, så jeg sier intet....



Tabell 2014:
Dette er vinnerbongen!
Oversikt over de opprinnelige 2014-målene.
  1. 4 av 10 Nobel /Booker vinnere/nominerte
  2. 2 av 5 nye og fjerne land.
  3. 14 av 23 (all time) Alice Hoffman lest (2010/2014 sammenlagt)
  4. 10 av 26  Michael Connelly  (2012/2014 sammenlagt)
  5. 9 av 15 1001-Bøker lest.
  6. 5 av 6 litterære/kulturelle arrangement
  7. 8 av 10 Norske 2014-utgivelser.
  8. 2 av 2 Diktsamlinger lest.
  9. 6 av 6 Biografier
  10. 5 av 5 Essays/Noveller/Sakprosa
  11. 91 av 71 Totalt lest. (liste)
  12. 25 av 91 Bøker omtalt.

Dette har jeg lest.
--------------------
  • 2 kindle, 11 papirbøker, 26 lydbøker, 1 eBokBib
  • 26 kvinner. 17 menn.
  • 9 fra biblioteket. 18 fra Storytel.  
  • , resten fordelt mellom loppis, audible, lesereks og kindleinnkjøp.
  • 16 på norsk. 21 på engelsk. 6 på svensk.
  • Representerte land: Norge, Sverige, USA, England, og Nigeria.
  • 22 forfattere lest for første gang-
  • 2 biografier, 2 essaysamlinger og 1 diktsamling = 36 romaner. 
  • 1 bok avbrutt - (Denise Rudberg)
  • Merknader. Ehh, dokumentere oftere?


4 mål allerede fullført
Dikt - check - ingen husker at det er har tatt 5år å lese 2 tynne samlinger.
Biografier - goes without saying -.
Essays/Sakprosa - ch-ch-check
, selv om Agnes Ravatn står for nesten halvparten. 
2014 norsk - kun 2 igjen.
2mnd før nyttår og jeg ligger 20 bøker foran totalen.

Det som gjenstår nå er Booker/Nobel, 1001
og så mange norske 2014 bøker som mulig.
, og kanskje ei eller to Connelly.


Derfor: 
Lanserer jeg nå, med brask og bram, et nytt prosjekt
, det burde kanskje, med bakgrunn i lista, vært tvangsbloggingskafe.

TVANGSLESINGKAFE.

Et et meget seriøst, månedlig tiltak
, med potensiale for 100vis av deltaker og big buck business.
En sjanse for alle med ambisiøse krysslister til å få lest bøkene man utsetter
En mulighet for å være sosial uten at man trenger å snakke med noen
, å gå på kafe sammen med andre
, uten at noen fnyser over at man trekker opp ei bok
, uten skam over mangel på smalltalk, lystige anekdoter, og høflig lytting.
Det skal leses.

Reglene er fremdeles under ut og bearbeidelse
, men believe me, det blir regler, tvangslesing er ikke lettsindig moro.

Jeg ser for meg ca 2-3 timer på en velegnet kafe. Hver måned.
Valgt bok må være fra publisert og/eller dokumenterbar ambisjonsliste.
Telefoner og sosial media er kun lov for overoppsynet.
Fnising, snufsing, krampegråt, uffing, stønning og latterbrøl er lov
, så lenge det er knyttet til tekst lest og ikke forstyrrer.
Quiz kan forekomme og dokumentering av sider lest vil forekomme.
Jeg  forventer at dere alle møter opp.
, i desember en gang, kanskje allerede sen november.

Synspunkter?
, forslag, råd, tips, ønsker, og påmelding?
... (Blogginnlegget er hentet fra Moshonista)

Fortreffelig og opprørende om skjebne og fordommer

$
0
0
"Jeg hadde visselig ikke ventet meg takknemlighet. Heller forståelse. Jeg hadde villet la dem forstå at jeg hadde et godt hjerte. Men jeg var altfor stygg. For stygge mennesker bør ikke ha et godt hjerte. Det strider mot den vanlige oppfatningen av at gode følelser bare finnes hos vakre mennesker." (s.28)

Er det noen gang mulig å unnslippe sin skjebne? En del tror ikke at det finnes noe som heter skjebne. En del som tror på skjebnens realitet, enten av religiøse grunner eller vitenskapelige (for eksempel sosiologiske) tror at det er fullt ut mulig å overkomme ens kortene man er blitt utdelt. Enda andre som tror på skjebnens realitet, mener at bare tanken på å unnslippe tøylene ens lodd har satt på en, er en illusorisk drøm.

Hovedpersonen i den spanske forfatteren Michel del Castillos "Den onde dvergen" er ikke en troende, og dermed er han, tross sin stasjon i livet, inderlig overbevisst om at han kan overkomme båsen menneskene omkring ham setter ham i.

Utgangspunktet til hovedpersonen tilsier ikke umiddelbart at han, materielt sett, har noe å flykte fra. Som det eneste legitime barnet til en landeier som har giftet seg til et navn gjennom ekteskapet med en aristokratisk kvinne, er hans livsstasjon noe enhver misunner ham. Men hellet med arven ledsages av et utseende som omgivelsene finner heslig; han er nemlig en pukkelrygget dverg. Og begge disse besittelsene, den materielle velstanden og den fysiske abnormaliteten (to ting som han selv ikke har valgt) besegler hans skjebne.

Han prøver å overkomme skjebnen gjennom vennlighet. Når faren og moren dør og han arver foreldrenes formue, prøver han å vinne venner ved å skjenke hver av forpakterne og deres familie retten til å eie jordlappen de leide av faren. Svaret på hans generøsitet blir ikke takknemlighet, men mistanke og hån. Hva verre er, kaller de ham "monster" bak hans rygg, og når barna deres ser ham, kaster de stein på ham uten at foreldrene reagerer.

Begeret renner til slutt over. Det skjer som et resultat av hans gjentatte forsøk på å sosialisere seg med menneskene som arbeider på jorda hans. Mer presist da han en kveld går seg bort på vei til en fest som bygslingene holder og banker på døra til en av leiingfamiliene. Kona i huset reagerer med å bli skremt av utseendet hans, og når han prøver å berolige henne, tømmer hun ei kokende gryte over hodet på ham. Rekonvalensen etter skadene tar fem måneder, og når han kommer hjem skjer det som overbeviser ham om hvor naivt det er å forsøke å overbevise sine medmennesker om at han er noe mer enn utseendet sitt.

Det er først da at han setter seg fore å bli like ond, om ikke ondere, enn de forventer. Han spiller rollen han er utvalgt til. Men han liker det ikke. Så møter han Jaire; en benådet gitarist fra Córdova. Og Jairo gir ham et instrument som kanskje, kanskje, endelig kan gi ham én mulighet til å overkomme sin fastlåste bane i livet. Kanskje.

"Den onde dvergen" er en besnærende, morsom, hjerteskjærende (men usentimental) visdomsfull, upretensiøs og eventyrlig liten perle av en roman. Hovedpersonen fører selv ordet, og stemmen hans er så levende at du nærmest kan smake bitterheten mellom ordene.

Det handler om fordommer, sneversynhet, skjebne, kjærlighet, sosial kontroll, og så mye mer.

Anbefales på det absolutt varmeste!

Tittel: Den onde dvergen
Utgitt: 1993 (norsk utgave, utkom i 1984)
Forlag: Lokalhistorisk forlag
Sider: 85

Terningkast: 6#bok #bøker #anmeldelse #roman ... (Blogginnlegget er hentet fra Leseriet)

Ungen av Oscar Braaten

$
0
0
MUSIKKLAB VOLUM 3: Ungen av Harald Tusberg og Egil Monn-Iversen, etter et skuespill av Oskar Braaten. Skuespillere: Milja: Kjersti Botn Sandal Petrina: Lena Kristin Ellingsen Julius: Cristian Skolmen Lagreta, Krestina: Tone Danielsen Hønse-Lovisa: Mari Maustad Sersjant-Petra: Julie Støp Husby Olina: Hanne Skille Reitan Krestoffer, Doktoren, Gurina Neger: Bernhard A rnø Musikere Kapellmester og tagenter: Simon […] ... (Blogginnlegget er hentet fra Lese og reiselyst)

Dialogkonferansen i Bergen

$
0
0
Kraftverk i Bergen, samarbeidet mellom kultur og psykisk helse, har to store happeninger i høst, i går og i dag. Og jeg var med. 
1. LANSERING:

Torsdag 6. november blir det lansering av papirutgaven Kraftverk nr. 50! Det skjer på Litteraturhuset i Bergen, i Auditoriet, kl. 18 – 19.30. Foredrag ved Berit Bareksten – den første redaktøren for Kraftverk. Opplesningsmaraton ved skrivere. Konsert med Ole Amund Gjersvik – kontrabass. Arrangementet er åpent for alle. Velkommen, les mer på plakatene.
Vil du sikre deg et eksemplar av den flotte utgivelsen? Gå inn på http://www.kraftverkprosjekt.com for å bestille. 
2. DIALOGKONFERANSE:
Fredag 7. november fortsetter vi feringen med en konferanse for våre nåværende og tidligere skrivere og andre inviterte. Det skjer på Hotel Terminus i Bergen, kl. 10 – 15. Flere forfattere og skrivere er invitert for å gi oss ulike perspektiv på skriverlivet.
Forfatterne Tomas Espedal, Kristine Tofte og Bente Bratlund kommer! Skriverne Hanne Østhagen, Rolf Bjørge, Lisbeth Sunde og Helene Larsen formidler. Musikalsk innslag ved Mari Kvien Brunvoll og en god lunsj på hotellet er inkludert. Henning H. Bergsvåg loser oss gjennom dagen. 
Du leste riktig, jeg formidlet mitt foredrag i Bergen, - via PowerPoint. Jeg kunne ikke møte opp selv, men var der på sett og vis likevel. I morgen skal jeg høre hvordan det gikk og fortelle dere mer om det. Hva har du gjort denne uka? Jeg kjenner meg litt stolt over å få være en bitteliten bit av et vakkert puslespill av ord og bilder. Hei! Jeg skriver igjen i orgen. 
... (Blogginnlegget er hentet fra Bokloftet: Øverst i huset, innerst i hjørnet, et eseløre)
Viewing all 16995 articles
Browse latest View live